Cei 64 de membri ai Knessetului care au votat în favoarea legii ce anulează norma caracterului rezonabil au aplicat o lovitură gravă infrastructurii democrației israeliene și au semnalat direcția în care intenționează să ducă țara: spre dictatură.

Au făcut-o într-un Knesset golit de parlamentarii opoziției, așa cum îi șade bine unui grup tiranic care optează să ignore milioanele de cetățeni ieșiți în stradă săptămâni la rând pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la schimbarea structurii democratice a Israelului, arată cotidianul Haaretz într-un editorial.

Toți acei 64 vor rămâne în amintire pe veșnicie drept răspunzători de zdrobirea statului de drept și de subminarea letală a separării puterilor în stat. Până și forțele moderate din coaliție, care au muncit la obținerea unui compromis cu opoziția și diluarea termenilor legii, nu vor putea să se spele pe mâini de acel vot. Ei nu sunt cu nimic mai puțin răspunzători pentru această zi neagră decât arhitecții legii - ministrul justiției Yariv Levin și președintele Comitetului Constituției, Legislației și Justiției Simcha Rothman.

Însă cea mai împovărătoare vină cade în seama lui Benjamin Netanyahu. Cel mai distructiv premier din istoria Israelului a dovedit încă o dată că e pregătit să sacrifice democrația Israelului pentru propria sa supraviețuire politică. Netanyahu sfărâmă Israelul în bucățele folosind metoda dezbină și cucerește. El incită și ațâță emoții, perturbă, sfâșie țesutul social, zdrobește statul de drept și slăbește sistemul judiciar - toate pentru a scăpa de oroarea judecății. Netanyahu se răzbună pe sistemul care a decis să-l supună judecății și, făcând acest lucru, se răzbună implicit pe întreaga țară.

Luni, după adoptarea legii, Levin și ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir au clarificat că acesta nu a fost decât începutul. „Am făcut primul pas în procesul de importanță istorică al reformării sistemului judiciar”, a declarat Levin. Ben-Gvir a promis că „trebuie să adoptăm restul reformei, în primul rând schimbarea componenței Comitetului de Numiri Judiciare și modificarea atribuțiilor consilierilor juridici ai ministerului”. Intenția lor nu are cum să fie interpretată greșit.

Schimbarea structurii constituționale a Israelului urmărește să preschimbe țara într-un stat întunecat, teocratic, bigot și rasist, în care femeile, persoanele LGBT, cetățenii arabi și alte minorități vor fi discriminate; o țară care va anexa teritoriile ocupate și va institui un regim oficial de apartheid.

Luni a fost o zi tristă și dureroasă pentru toți cei care îndrăgesc democrația israeliană. Totuși, ultimele câteva săptămâni au dovedit că bătălia nu e pierdută; că tabăra democratică, care în ultimii ani părea să-și fi pierdut direcția, s-a consolidat și a devenit o forță formidabilă pregătită să se sacrifice pentru valorile nobile ale democrației, liberalismului și statului de drept.

Liderii opoziției conștientizează deplin acest lucru și de aceea nu au acceptat un compromis care ar fi echivalat cu o târguială pe valorile democratice.

Tabăra democratică trebuie să lupte până la obținerea victoriei. A suferit acum doar o înfrângere dureroasă în luptă, în drumul ei către victoria în cel de-al doilea război de independență al Israelului.

Sursa: RADOR