Conservatorii sunt cel mai vulnerabili la această insurecție populistă, în pofida faptului că au anunțat o serie de politici vizându-i pe potențialii simpatizanți ai partidului Reform, comentează The Telegraph.

Cel mai negru coșmar al Partidului Conservator a devenit realitate în momentul în care Nigel Farage și-a abandonat formal semi-pensionarea și s-a avântat fără rezerve în campania electorală din partea Reform [denumit oficial „Reform UK”, e fostul partid „Brexit” - n.trad.]. El a promis că va pune la cale o „revoltă” a dreptei, ba chiar și că va obține mai multe voturi decât conservatorii.Și, judecând după ultimele sondaje, nu sunt laude tocmai exagerate.

Un sondaj realizat de YouGov MRP pentru Sky News arată că susținerea conservatorilor e în colaps și prognozează o majoritate laburistă de 194 [sic! sondajul prognozează 422 de locuri pentru laburiști din totalul de 650 - n.trad.], chiar și fără interferența lui Farage.

Fostul lider al partidelor Brexit și Ukip declarase mai demult că nu se va mai implica în politică, dar a fost între timp convins să preia conducerea Reform de la Richard Tice. Partidul era cotat în sondaje cam cu 12%, iar acum, cu venirea lui Farage, procentul ar trebui să urce.

Și cum mai toate voturile lui vin de la conservatori nemulțumiți, cu cât va avea un procent mai mare, cu atât mai multe șanse vor avea conservatorii să piardă o mulțime de locuri pe care altfel poate că le-ar fi putut păstra. Farage e decis însă să obțină voturi și de la laburiști, mai ales din circumscripțiile din așa-zisul Zid Roșu [fieful tradițional laburist din centrul și nordul țării - n.trad.].

David Cameron a câștigat pe neașteptate majoritatea în 2015 tocmai pentru că Ukip i-a neutralizat pe laburiști în multe circumscripții.

În orice caz, conservatorii sunt cel mai vulnerabili la această insurecție populistă, în pofida faptului că au anunțat o serie de politici vizându-i pe potențialii simpatizanți ai Reform. Dacă acesta ar ajunge undeva pe la 15% la nivel național, conservatorii vor avea mari probleme, chiar și dacă Reform nu ar obține mulți deputați, poate chiar deloc. O excepție ar putea fi Clacton din Essex, unde va candida Farage și unde în 2015 a ieșit învingător Ukip.

Conform unui sondaj din weekend, conservatorii ar putea rămâne chiar și cu numai 66 de locuri în Cameră. Farage crede că va urma un colaps comparabil cu cel din Canada din 1993, când conservatorii aflați atunci la putere și-au păstrat numai două locuri în camera inferioară cu 295 de locuri.

Dar, dacă Reform va evolua atât de bine încât conservatorii vor pierde foarte multe locuri, atunci laburiștii vor câștiga cu un scor copleșitor.

Conducerea Reform se irită atunci când i se spune că un vot pentru ea înseamnă că Sir Keir Starmer [liderul laburist - n.trad.] va fi premier. Ei afirmă că acest lucru se va întâmpla oricum. Ambiția lor e aceea de a-i substitui în următorii cinci ani pe conservatori în calitatea de principal partid al dreptei. Miza acestor alegeri tocmai a crescut dramatic.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA