Electoratul Indiei își dorește rezultate economice mai mult decât șovinism etnic.

Au început să sosească rezultatele alegerilor din weekend din India - cel mai mare exercițiu democratic din lume, cu aproape un miliard de alegători înregistrați -, iar ele echivalează cu o mustrare spectaculoasă la adresa premierului Narendra Modi. Electoratul i-a permis partidului său Bharatiya Janata (BJP) să rămână la putere, însă cu o majoritatea mult mai restrânsă în Parlament, comentează The Wall Street Journal.

BJP a obținut cu mult sub majoritățile absolute din 2019 și 2014, după ce Modi declarase că vrea să-și mărească majoritatea în Parlament la 400 de mandate. Marele beneficiar pare a fi coaliția condusă de Partidul Congres, pe cale să obțină 230 de locuri, peste așteptări. (Rezultazul l-a obligat pe partidul naționalist hindus al premierului Narendra Modi să formeze o coaliție de guvernare)

Chestiunile economice au dominat campania electorală din țara în curs de dezvoltare, în care o creștere rapidă e esențială pentru ridicarea a sute de milioane de oameni peste pragul sărăciei. Modi e considerat adesea „pro-afaceri”, dar indienii se întreabă totuși unde sunt rezultatele. Datele oficiale indică o creștere a PIB-ului cu 8% în ultimul an fiscal, dar aceasta se datorează mai degrabă cheltuielilor guvernamentale decât consumului privat ori investițiilor capabile să le confere alegătorilor încredere în viitor. Rata națională a șomajului e 8% după o sursă, iar șomajul tinerilor din mediul urban e la 17%.

Una dintre greșelile electorale ale lui Modi a fost să nu le ofere alegătorilor o viziune referitoare la remedierea acestei situații. El a mizat în schimb pe promovarea a tot soiul de pomeni electorale, precum subvențiile alimentare introduse în cursul pandemiei. Dar alegătorii pot sesiza că astfel de pomeni nu le ameliorează cu nimic perspectivele economice. Iar eșecul lui Modi e inexplicabil, date fiind avantajele naturale de care se bucură India. Printre acestea, o populație numeroasă, tânără și tot mai bine educată care ar trebui să atragă companiile doritoare să-și diversifice lanțul de aprovizionare în detrimentul Chinei.

Încă un lucru care n-a funcționat, conform planurilor lui Modi: apelul la naționalismul hindus. Acest aspect al strategiei lui politice, calificată și drept șovinism etnic de opozanți, a reprezentant un element esențial al campaniei lui electorale. Una dintre „realizările” cu care s-a fudulit el e construcția unui templu hindus în orașul Ayodhya - pe locul unde se afla mai înainte o moschee.

Mesajele bazate pe ură confesională mai au încă o oarecare putere de influență într-o țară marcată de conflicte etnice și religioase complexe, uneori violente. Însă rezultatul acestor alegeri indică faptul că există o limită atunci când așezi politica identitară mai presus de nivelul de trai.

Un alt segment electoral și l-a înstrăinat guvernul Modi și prin reprimarea libertății presei.

BJP ar fi putut obține un rezultat chiar mai slab dacă Partidul Congres nu s-ar fi radicalizat tot mai mult. Sub conducerea liderului de facto Rahul Gandhi, acesta a promis pomeni de stat sub formă de cereale, alocarea unor cote de locuri în administrație și educație pe bază de castă și angajări cu nemiluita în sectorul public.

Scepticismul electoratului cu privire la un asemenea program îi permite lui Modi să se agațe de putere în continuare, ceea ce ar trebui să constituie o lecție pentru partidele de stânga: e mai eficient să te apropii de centru.

Rezultatul alegerilor sugerează că indienii au mari așteptări de la conducătorii lor și că s-au folosit iarăși de cea mai mare democrație a lumii pentru a-i avertiza pe acești conducători că trebuie să presteze mai bine.

Întrebarea care se pune acum e dacă Modi va lua avertismentul în serios sau, din contră, se va retrage într-un șovinism și autoritarism chiar mai pronunțate.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA