Hamas este aproape distrus în conflictul cu Israelul, dar a reușit să dea foc regiunii.

Războiul din Gaza continuă și se soldează cu o cifră absurdă de civili palestinieni morți. Pe plan internațional, orice simpatie pe care Israelul ar fi atras-o după atentatele teroriste din 7 octombrie s-a epuizat sau este pe cale să se disipeze, inclusiv din partea unor aliați apropiați precum SUA. Nu este de mirare. Baia de sânge din Gaza este însoțită de măsuri care par înfiorător de crude, comentează publicația braziliană Folha Online.

Nu văd cum să justific, de exemplu, faptul că Israelul împiedică intrarea cantităților necesare de alimente și medicamente destinate palestinienilor.

Pe plan intern, opoziția la adresa guvernului lui Benjamin Netanyahu este, de asemenea, în creștere. Șansa realistă privind eliberarea ostaticilor rezidă în încetarea focului și într-un schimb de prizonieri, dar există motive să bănuim că Netanyahu va fi reticent în a face acest lucru, deoarece știe că, de îndată ce operațiunile militare la scară mai mare vor înceta, va trebui să răspundă politic pentru greșelile sale.

Nu numai că serviciile de informații au eșuat în a detecta amenințarea din 7 octombrie, dar strategia sa de a menține antagonismul cu Hamas într-o situație ce poate fi gestionată (și, prin urmare, să se lipsească de negocierile de pace) s-a dovedit a fi un eșec.

Este posibil ca guvernul să nu supraviețuiască unei încetări a focului și astfel Netanyahu probabil prelungește războiul.

Aș vrea să pot spune că, fără această administrație de extremă-dreaptă din Israel, soluția celor două state este mai aproape.

Pe termen mediu, acest lucru chiar se poate întâmpla. SUA, Europa Occidentală și unele guverne arabe vor exercita presiuni suficiente pentru un asemenea deznodământ. Dar pe termen scurt, sprijinul israelienilor pentru o soluție negociată a scăzut. Israelienii au văzut ziua de 7 octombrie ca pe o amenințare existențială. Și reciproca este, de asemenea, adevărată. În toiul măcelului, sprijinul palestinienilor pentru Hamas a crescut.

E ceva ironic acolo. Gruparea teroristă a ieșit semidistrusă din confruntarea sa militară cu israelienii, dar a ieșit victorioasă în privința obiectivului său de radicaliza regiunea, notează editorialistul Hélio Schwartsman.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA