Tocmai pentru că ne aflăm într-o eră dominată de logica puterii, unitatea dintre Japonia, SUA și Coreea de Sud, care împărtășesc valorile libertății și democrației, comportă o semnificație enormă și unică.

Totuși, dacă funcționează numai în calitate de arhitectură strategică angrenată în slujba competiției pentru supremație, cadrul de lucru îmbunătățit al cooperării trilaterale nu va face altceva decât să amplifice tensiunile, comentează într-un editorial publicația japoneză Shimbun.

Mai sunt necesare și alte eforturi pentru a ne asigura că această coaliție trilaterală contribuie la stabilitatea regiunii.

Premierul Fumio Kishida s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol la Camp David, o reședință prezidențială izolată la munte, în apropiere de Washington.

A fost pentru prima dată când conducătorii celor trei state s-au întrunit special pentru a discuta între ei - de fapt prima reuniune la nivel înalt de acest fel din istorie -, iar nu în culisele vreunei conferințe internaționale.

La întâlnire, ei au convenit să ridice cooperarea trilaterală în materie de securitate la „o nouă înălțime”. Au convenit totodată să se întâlnească cel puțin o dată pe an, și ca guvernele lor să se consulte anual în diverse domenii, la nivel de demnitari.

Aceste aranjamente par a fi menite să înființeze un sistem solid al cooperării trilaterale care să persiste indiferent cine va ocupa cele mai înalte funcții în stat pe viitor. E un răspuns la adresa relațiilor dintre cele trei țări, care au fost adesea afectate de schimbările de la nivelul conducerii.

O problemă presantă cu care se confruntă cele trei țări e gestionarea amenințărilor de securitate din partea Coreei de Nord. Acordul lor de a înființa un mecanism de schimb de informații în timp real pentru monitorizarea rachetelor nord-coreene va ajuta în mod direct securitatea Japoniei.

Acordul de consolidare a acțiunilor comune de contracarare a activităților cibernetice ale Coreei de Nord este remarcabil în calitate de demers coordonat vizând strangularea fluxurilor de finanțare pentru programele nuclear și de rachete ale Phenianului.

Nu încape îndoială că scopul principal al noii coaliții de securitate tripartite e să răspundă la puterea militară tot mai mare a Chinei. Comunicatul comun a reiterat „importanța păcii și stabilității în toată Strâmtoarea Taiwanului”, acolo unde China își extinde și amplifică operațiunile militare.

Totuși, dacă SUA se concentrează pe „competiția strategică” cu China, Coreea de Sud, care are legături geografice și economice solide cu China, vrea să evite o confruntare deschisă cu giganticul ei vecin.

Japonia și China sunt și ele legate printr-o rețea amplă de legături comerciale și de altă natură, care apropie cele două țări prin intermediul nenumăratelor interacțiuni umane de zi cu zi.

Dacă cele trei state ar încerca să adopte o atitudine mai ostilă față de Beijing în ciuda diferențelor dintre interesele lor naționale cu privire la China, ar putea ajunge la divergențe pe tema pactului lor.

Cei trei conducători n-ar trebui să piardă din vedere faptul că obiectivul suprem al cooperării lor e stabilitatea regională, iar nu o alianță împotriva Chinei.

Cei trei au convenit totodată să-și consolideze implicarea în regiunea Indo-Pacific.

Totuși, statele Asociației Țărilor Sud-Est Asiatice (ASEAN) se tem să nu fie târâte într-o confruntare SUA-China, în vreme ce India, care-și păstrează politica tradițională de non-aliniere, nu vrea să fie supusă la vreo presiune pentru a adera la o tabără.

De la Japonia și Coreea de Sud se așteaptă mai multe eforturi de a convinge Washingtonul să nu supună țările din regiune la presiuni prea mari pentru a adera la o alianță împotriva Chinei.

Această întrunire s-a materializat pe fondul îmbunătățirii relației dintre Japonia și Coreea de Sud, legat de chestiunea delicată a lucrătorilor coreeni recrutați pe vremea războiului pentru a munci pentru companii japoneze.

Însă, după cum a admis și Yoon la o conferință de presă, există o opoziție puternică la adresa modului în care administrația gestionează chestiunea pe plan intern.Japonia și Coreea de Sud trebuie să depună de asemenea eforturi consecvente pentru a-și consolida și mai mult fundația relației bilaterale.

Sursa: RADOR