La o săptămână după debutul întârziat al Campionatului Mondial de Formula 1, un circuit din Austria a marcat o premieră pentru motorsport.

Săptămâna precedentă a marcat un nou început pentru Campionatul Mondial de Formula 1. După peste 200 de zile de pauză forțată, provocată de ascensiunea coronavirusului, Marele Circ a oferit o revenire greu de uitat. Prima cursă de pe Red Bull Ring a fost marcată de foarte multe incidente, iar dramatismul nu a lipsit din partea superioară a clasamentului.

Peste alte câteva zile, circuitul de lângă Spielberg a fost pregătit din nou pentru a intra în istorie. Traseul de 4,3 kilometri a devenit astăzi primul pe care s-au desfășurat două Mari Premii de Formula 1 consecutive. Cel de-al doilea eveniment a primit o denumire deosebită, pe care lumea motorsportului ar putea să nu o mai reîntâlnească.

Cele trei zile care au compus Großer Preis der Steiermark (Marele Premiu al Stiriei 2020) au arătat complet distinct, din perspectiva condițiilor meteo. Vineri, circuitul se prezenta în condiții asemănătoare cu cele ale primei duminici de cursă din Austria.

Prin contrast cu temperaturile ridicate de atunci, calificările de sâmbătă s-au petrecut sub influența totală a ploii. Însă, după cum se prefigurase deja, precipitațiile nu și-au mai făcut apariția duminică, lăsând locul unui asfalt uscat. Condițiile respective, de temperatură medie, ar fi avantajat, măcar în teorie, monoposturile Mercedes, iar rezultatele nu au contrazis ideea subliniată.

Lewis Hamilton a izbutit să domine finalul calificărilor, asigurându-și plecarea din pole-position, către victoria cu numărul 85 din carieră. Britanicul a fost acompaniat în prima linie la start de către Max Verstappen. Olandezul încheiase prima cursă de la Spielberg după doar 14 tururi.

Desfășurarea întrecerii propriu-zise, încredințată regiunii Stiriei, s-a transpus total diferit față de Grand Prix-ul Austriei. Singurul incident notabil al rundei secunde din sezonul 2020 a avut loc chiar în primul tur.

Charles Leclerc a forțat o depășire pe interior în fața colegului său, Sebastian Vettel. Coliziunea majoră ale celor două monoposturi roșii au forțat ambii piloți să abandoneze. Astfel, Ferrari a avut parte de un nou dublu-abandon, după cel din Brazilia, în noiembrie 2019. Potrivit telegraph.co.uk, monegascul și-a asumat responsabilitatea pentru acroșajul cu Vettel. „M-am descurcat foarte slab astăzi. Nu pot decât regreta, chiar dacă știu că nu este suficient”, a afirmat, printre altele Leclerc, în urma celor petrecute la start.

După ce Safety Carul a părăsit pista, la capătul a trei tururi, Hamilton, Verstappen și Valtteri Bottas au început să-și creeze o separație semnificativă față de restul plutonului. În lipsa altor momente de neutralizare, sextuplul campion mondial nu a întâmpinat mari dificultăți de conservare a primei poziții. Intrările la boxe nu au provocat schimbări la vârf, în ciuda încercării Red Bull de a-l chema pe batav primul la standuri.

A doua jumătate a cursei stiriene a avut parte de ceva mai multă acțiune. Învingătorul duminicii trecute austriece, Valtteri Bottas, s-a apropiat treptat de Max Verstappen, reușind să îl depășească pe olandez în turul 67. La afișarea steagului cu pătrățele, finlandezul a păstrat lejer șefia clasamentului general. Potrivit site-ului oficial al Marelui Circ, Bottas are un avans de 6 puncte în fața lui Lewis Hamilton. Prin dubla obținută, Mercedes s-a detașat deja în fruntea ierarhiei constructorilor.

Alți performeri ai întrecerii stiriene s-au dovedit a fi Sergio Perez și Lando Norris. Mexicanul de la Racing Point a plecat de pe poziția a șaptesprezecea, dar a demonstrat un ritm excelent, având chiar speranțe la podium. În cele din urmă, Perez a fost privat în ultimul viraj de locul al cincelea. Norris a remontat uluitor pe ultimele tururi și a profitat de problemele la aripa față ale lui Checo pentru a obține o nouă clasare în top 5. Englezul de la McLaren se clasase pe poziția a treia în urmă cu o săptâmână, ca urmare a unui alt final palpitant.

Improvizațiile necesare în cadrul calendarului stagiunii actuale din Formula 1 au dat naștere unei noi pagini de istorie. Marele Premiu al Stiriei (disputat în premieră absolută) a închis cel de-al doilea week-end de concurs dintr-o perioadă cu trei întreceri consecutive.

Campionul mondial în exercițiu s-a declarat confortabil cu programul care implică etape succesive. Lewis Hamilton se va îndrepta încrezător săptămâna viitoare către Hungaroring, în urma celei de-a doua victorii de la Spielberg (după cea din 2016). Britanicul deține un record de șapte succese, obținute pe traseul maghiar.