DNA l-a plasat sub control judiciar pe liderul ALDE Diaspora, Avram Gal, pentru trafic de influență. Întrucât acesta a fost consilier al ministrului dezvoltării, MLPDA și Ion Ștefan se delimitează de orice activitate derulată de clujean.

Avram Gal ar fi primit mită pentru a ajuta o firmă să câștige contracte cu Unifarm pentru achziția de echipamente anti-COVID.

”În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă”, precizează DNA.

”Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale, suma de 371.000 lei (printr-o firmă și o asociație, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei”, se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupție. 

Avram Gal e liderul ALDE Diaspora și candidează la Primăria orașului Câmpia Turzii. 

Ministerul dezvoltării a precizat vineri că Avram Gal a fost consilier al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, fără remunerație, în perioada 14 ianuarie – 20 februarie 2020; astfel, activitatea sa în cadrul MLPDA s-a încheiat cu mult timp înainte de declararea stării de urgență în contextul apariției pandemiei COVID-19.

”MLPDA și ministrul Ion Ștefan se delimitează de orice activitate derulată de domnul Gal în timpul sau după încetarea calității de consilier și condamnă ferm orice acțiune de genul celor în care este implicat acesta”, afirmă Ministerul dezvoltării. 

Avram Gal - omul cu ”legitimație SIE”

Numele lui Avram Gal apare într-o investigație făcută de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan, privind legăturile lui Florin Secureanu, fostul manager de la Malaxa, și lumea politică și servicii. 

Secureanu i-a spus unui apropiat că Avram Gal este un alt om care ”mi-a arătat o legitimație SIE”.

”Gal este, în sine, un personaj pe care nu-l încape un roman. În vîrstă de 40 de ani și fost șef al Partidului Conservator – diaspora, Gal îl însoțește pe Florin Secureanu în 2011 într-un turneu la New York și Miami, pe filieră masonică. Când Secureanu îl întreabă cum i-a aranjat turneul, Avram Gal scoate legitimația SIE”, scriu cei trei jurnaliști într-un material publicat în decembrie 2016 pe Tolo.ro.