Premierul Florin Cîțu declară că ar fi votat altfel față de liberalii din Senat, care au respins astăzi, alături de PSD, AUR și UDMR, solicitarea președintelui Iohannis de reexaminare a legii ”educației sexuale”.

Întrebat dacă așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu legea în Camera Deputaților, premierul a precizat că a discutat deja cu ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Curricula școlară e în responsabilitatea Ministerului educației, care va introduce un curs de ”Educație pentru viață” de anul viitor: 

”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia - și o va implementa, curricula ține de Ministerul educației - ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi ”Educație pentru viață”, va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copii de la acea clasă, o vor putea face. De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. Sunt foarte supărat, pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită transparență, le vom da acest lucru. Soluția a venit. Este atributul Ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce”.

Întrebat dacă e supărat pe modul în care Senatul a abordat solicitarea de reexaminare a legii, premierul Florin Cîțu a răspuns afirmativ: ”Sunt foarte supărat pe mai multe. Lucrurile trebuie să meargă înainte. La ce s-a întâmplat astăzi la Senat, soluția a venit de la ministrul educației”.

Plenul Senatului a respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma ”educație sexuală” cu ”educație sanitară”.

Legea se duce la Camera Deputaților în forma inițială.

68 de senatori (PNL, PSD, UDMR și AUR) au respins reexaminarea legii, în timp ce senatorii USR s-au abținut.

Lista cu votul înregistrat la Senat arată că senatorul Florin Cîțu a votat pentru respingerea cererii de reexaminare a președintelui Iohannis.

Cîmpeanu: Părinții îi pot retrage pe elevi, dacă nu sunt de acord

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat marti într-o conferință de presă, dacă ar permite ca ministru al Educației susținerea orelor de educație sexuală în școli, potrivit News.ro.

"Cu siguranță, da, pentru că nivelul de informare pe acest subiect este foarte scăzut. Cu siguranță da pentru că numărul mamelor foarte tinere este foarte mare”, a răspuns ministrul.

Ministerul educației va propune ca toți elevii să fie înscriși la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord.

”Este același principiu aplicat în anul 2015 la ora de religie”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
 
El a menționat că educația sexuală trebuie predată de profesori de biologie și eventual de cadre didactice:
 
"Educația sexuală este integrată în momentul de față în programa de educație sanitară, un curs opțional, o disciplină opțională care se face cu foarte puțini elevi, în funcție de ani între 6 și 9%. Această programă este foarte judicios construită, pleacă de la clasa a cincea cu cele mai simple noțiuni și merge crescendo până la clasa a XII-a până la cele mai complexe și complicate noțiuni de educație sexuală. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie și de cadre medicale eventual ... Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a V-a până în clasa a XII-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână pentru că numărul minim de ore de ore pe săptămână este o oră pe săptămână”.

Întrebat în legătură cu comunicatul Patriarhiei Române, ministrul a evitat un răspuns clar:

”Răspund ce am răspuns și până acum. Educația sexuală e o componentă a educației pentru viață. Poate fi făcută cu acordul părinților. Când nu sunt de acord, își pot retrage copilul. E vorba și de sistemul de notare. Dacă ai posibilitatea să te retragi, ai statut diferit față de limba română, de unde nu te poți retrage. De aceea trebuie abordare specifică și care să țină seama de mecanismele din educație”.

Cîmpeanu a mai spus că, ”din păcate, nivelul Ministerului educației a fost depășit, pentru că aceste lucruri puteau fi reglate prin ordin de ministru, dar au fost ridicate la nivel de lege în Parlament”.