În fața unor războaie în Europa și în Orientul Mijlociu, oare are Occidentul voința de a se situa de partea dreptății?

Dacă facem o retrospectivă a anului 2023, în pofida tuturor problemelor cu care ne-am confruntat, cum ar fi cele economice și criza unei imigrații în creștere, Marea Britanie poate fi mulțumită de rolul nostru în două dintre cele mai importante conflicte din acest deceniu și, poate, din acest secol, de până acum: Ucraina și Gaza. Dar în față ne stau și alte probleme, mult mai grave, comentează The Telegraph.

În Ucraina, propagandistul cel mai de frunte al lui Putin tocmai a făcut un compliment Regatului Unit, condamnându-ne pentru recentul bombardament asupra flotei Rusiei din Marea Neagră, el afirmând că o rachetă britanică de tip Storm Shadow ar fi fost cea care a lovit vasul Novocerkassk din Feodosia, un port din Crimeea, la două zile după Crăciun.

Totuși, oricât de devastator ar fi fost atacul acela, perspectivele Ucrainei în acest război rămân sumbre.Îndelungata contraofensivă a Kievului a eșuat. Cu niște costuri imense și în pofida luptelor eroice, ea a recâștigat puțin teren și nu există perspective imediate în vederea altor atacuri. De fapt, dimpotrivă.

Apărându-se în fața eforturilor Ucrainei de a-i străpunge frontul, Moscova a fost și ea în ofensivă, iar, în Ziua de Crăciun, forțele sale par să fi cucerit Mariinka, un oraș din estul Donbasului. Evenimentul ar reprezenta cel mai mare succes după cel din luna mai, când Rusia a cucerit Bahmutul. Asta le oferă forțelor Moscovei un bun motiv ca să străpungă în continuare apărarea ucraineană din sud.

Dar importanța strategică este chiar mai mare, evenimentul reprezentând o nouă lovitură dată sprijinului internațional acordat Ucrainei, un sprijin care se șubrezește de luni de zile, cu răul abia urmând să vină. Statele Unite s-au izbit de un zid politic, întrucât delicatul sprijin al celor două partide s-a evaporat. Într-un an electoral, candidaților la președinție la va fi greu să justifice cheltuielile de miliarde alocate Ucrainei în timp ce americanii își ling rănile după un an cu o inflație mare.

Și UE s-a izbit de un zid. Da, ea se poate învârti în jurul lui Viktor Orban al Ungariei printr-o înțelegere cu toate statele membre pe tema fondurilor de alocat. Dar în Europa partidele naționaliste, care trebuie să câștige aderenți concentrându-se asupra propriului popor, sunt acum în ascensiune, în vreme ce ordinea internațională liberală este tot mai mult pusă sub semnul întrebării.

La fel ca și în Statele Unite, niște fonduri nelimitate alocate Ucrainei ar putea deveni în curând imposibile.

Doar în Marea Britanie mai asistăm în general la un clar sprijin bipartit, atât laburiștii cât și conservatorii „citind” parcă același discurs. Marea Britanie s-a aflat în fruntea furnizorilor de rachete antitanc, de diverse tipuri de muniție și ai unor utilaje de importanță vitală în transmisiuni și urmărire.

Dar cum pe parcursul unor guvernări succesive forțele noastre armate și industria noastră de armament au ajuns la cele mai scăzute niveluri, acum avem mai puțin de oferit în plus. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari contribuții ale noastre de până acum a fost întărirea sprijinului acordat de alte țări, inclusiv al celui din SUA, atât prin presiuni diplomatice cât și prin a ne număra printre primii furnizori de rachete cu rază lungă și de tancuri. Cel puțin acest demers trebuie susținut și în 2024.

Dincolo de "oboseala” războiului și de influența calendarului electoral, prognoza legată de războiul din Ucraina a fost și ea afectată de războiul din Orientul Mijlociu. Acest război a abătut atenția politicienilor, dar și furnizarea muniției și a altor resurse.Cele două conflicte sunt legate și într-un alt sens. Iranul, ale cărui fonduri se află în spatele războiului din Gaza, precum și în spatele agresorilor din Liban și din Yemen, aliați ai săi, este un furnizor important de armament al Moscovei, o Moscovă care a adoptat și ea o poziție dură la adresa evenimentelor din Orientul Mijlociu.

Recunoscând imensele beneficii de care profită de pe urma conflictului, Putin a ajutat la alimentarea sentimentelor anti-israeliene.

Împreună cu Statele Unite, Marea Britanie a ripostat în fața celor care vor să submineze legitima autoapărare a Israelului. În privința războiului din Ucraina, noi ne numărăm printre puținele țări care-și păstrează o poziție echilibrată în privința sprijinului acordat Israelului, în pofida tentativelor de a ne împiedica manifestate de extrema-stângă.

Luate laolaltă, aceste războaie reprezintă cele mai grave probleme geopolitice cu care ne confruntăm în ziua de azi și chiar în viitorul apropiat: dictaturile autoritare și islamismul violent, precum și relațiile dintre acestea două.

Anul viitor va fi definitoriu atât pentru Europa cât și pentru Orientul Mijlociu. Par probabile noi victorii ale rușilor în Ucraina, precum și o escaladare a actualului conflict dintre Israel și mișcarea libaneză Hezbollah.Dacă Rusia învinge Ucraina, se va datora sprijinului dat cu jumătate de măsură de SUA și Europa – de care Kievul depinde total –, în bună parte din cauza unei frici de Putin nejustificate. Israelul depinde și el de sprijinul Statelor Unite, care, la rândul lor, sunt într-un fel influențate de aliații din Europa ai Americii.

Sprijinul lor față de Israel se șubrezește deja în fața unei propagande susținute, precum și din cauza unor sentimente de teamă față de Iran.Prioritatea noastră nu trebuie să fie aceea de a încerca să evităm temători o escaladare, ci aceea de a face tot ce este posibil ca să asigurăm victoria aliaților noștri, notează Richard Kemp.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA