Oportunitatile de dezvoltare si modernizare aduse de aderarea la UE trebuie valorificate la nivel national pentru ca Romania sa poata avea o influenta sporita la nivel european, cred participantii la o intalnire desfasurata la Bruxelles. Pe 25 februarie 2010, s-a desfasurat la Parlamentul European dezbaterea "Aplicarea Tratatului de la Lisabona, o viziune romaneasca", eveniment organizat de catre Ambasada Romaniei in Belgia si Clubul Romania-UE din Bruxelles.

La dezbatere au participat Ovidiu Dranga, Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Belgiei, Cristian Badescu, din partea Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, parlamentari romani din Delegatia Grupului parlamentar de prietenie cu Belgia - Ioan Mang, senator, presedinte delegatie, Adrian Nastase, vicepresedinte Camera Deputatilor, Arpad Francisc Marton, deputat, precum si europarlamentari reprezentand fiecare grup politic - Norica Nicolai din partea Grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Victor Bostinaru din partea Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European si Sogor Csaba din partea Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat).

Principalele subiectele discutate au fost:
- rolul Parlamentelor nationale in contextul schimbarilor aduse de Tratatul de la Lisabona dat fiind faptul ca pentru prima data parlamentele nationale sunt recunoscute ca facand parte integranta din structura democratica a Uniunii Europene si sunt responsabile de vegherea respectarii principiului de subsidiaritate,
- Carta drepturilor fundamentale ale cetatenilor Uniunii care ofera drepturi consolidate si mai multa libertate cetatenilor Uniunii, inclusiv cetatenilor romani,
- dezvoltarea si legitimizarea unei politici de securitate comuna si eficienta la nivelul Uniunii cu respectarea conditiilor din Tratat dar si rolul Romaniei ca partener al NATO.

Dincolo de punctele specifice subliniate de fiecare vorbitor in parte, oficialii prezenti la dezbatere au fost de acord ca prezenta Romaniei in Uniunea Europeana ofera oportunitati de dezvoltare si modernizare care trebuie valorificate la nivel national pentru a fi capabili de a avea o influenta sporita la nivel european.
 
"Am dorit ca prin intermediul acestei dezbateri care a implicat reprezentanti institutionali ai Romaniei pe langa institutiile europene dar si membri ai Parlamentului Romaniei sa stimulam un schimb de opinii privind impactul Tratatului de la Lisabona asupra procesului decizional din Romania, precum si asupra institutiilor implicate direct in acest proces.

Pentru ca Romania sa isi consolideze pozitia in cadrul Uniunii Europene, e nevoie ca institutiile statului sa se adapteze noilor modificari aduse de catre acest Tratat. Clubul Romania-UE isi exprima speranta ca acest proces de adaptare institutionala si metodologica sa se desfasoare cat mai rapid si eficient posibil”, a declarat Andrei-Stefan Enghis, Presedintele  Clubului Romania-UE.

"O asemenea dezbatere e binevenita la Bruxelles, dar e chiar si mai utila la Bucuresti, unde trebuie sa se constientizeze mai bine interesul national. Inca ramane o provocare ideea unei viziuni romanesti privind locul si interesele noastre in Uniunea Europeana, o dezbatere serioasa fiind cu atat mai necesara in contextul intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona", a declarat Victor Bostinaru, precizand ca, in opinia sa, Parlamentele nationale se afla acum in fata unei sanse istorice de a influenta procesul decizional in Uniune.  

"Trebuie sa stim ce vrem pentru Romania, in interior, dar si ce vrem sa obtinem in Uniunea Europeana. Tratatul de la Lisabona ofera un rol sporit pentru Parlamentele nationale, iar noi trebuie sa avem intelepciunea de a folosi aceasta posibilitate, atat prin investirea in expertiza cat si prin adoptarea pasilor care sa eficientizeze mecanismul institutional, prin modificarea regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului", a afirmat Adrian Nastase.

Linkuri:
- Clubul Romania- UE
- Adrian Nastase despre dezbatere