Austria a rămas în cele din urmă în tabăra pro-europeană, după aproape cinci luni de discuții contradictorii și după o ocazie istorică ratată de extrema dreaptă de a obține pentru prima dată cancelaria, scrie „La Libre Belgique”.
Negocierile dintre FPÖ, câștigătorul alegerilor din septembrie, și conservatorii ÖVP s-au încheiat pe 12 februarie. Diferențele prea mari au dus extrema dreaptă austriacă să renunțe la formarea unui guvern, după zile de tensiuni și invective.
După eșecul discuțiilor cu alte partide, Partidul Popular Austriac (ÖVP) a acceptat invitația Partidului Libertății (extrema dreapta – FPÖ) de a negocia o coaliție care să permită ca un extremist să acceadă la funcția de cancelar în Austria.
De trei luni, eforturile partidelor tradiționale de a bloca extrema dreaptă au eșuat, cufundând țara într-o perioadă de instabilitate, observă „Le Point” (Franța), care încearcă să ofere și o explicație privind această situație.
Președintele Alexander Van der Bellen va începe vineri discuțiile cu liderii celor cinci partide care vor fi reprezentate în Parlamentul austriac.Liderul FPÖ, Herbert Kickl, va fi primul consultat privind formarea unui guvern după alegerile generale.
Liderul ÖVP, cancelarul Karl Nehammer, a susținut marți ca extremiștii din FPÖ trebuie să primească sarcina de a forma un guvern și de a numi următorul președinte al Consiliului Național (prima cameră a Parlamentului austriac).
Partidul Libertății de extremă-dreapta din Austria (FPÖ) și conservatorii din ÖVP ar putea obține procente foarte apropiate - circa 28% - la alegerile de duminică, dar speranțele pentru o cancelarie condusă de extrema dreaptă par puțin probabile.
Alegerile parlamentare de duminică din Austria sunt determinante pentru poziția Vienei cu privire la viitorul UE, care se transformă într-un un nou punct de insecuritate în Europa, scrie Mediapool (Bulgaria).
Politologul austriac prof. Reinhard Heinisch a comentat într-un interviu pentru postul național bulgar de radio BNR motivul intern al blocadei impuse de guvernul conservator național de la Viena pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen.
Bulgaria și România ar trebui să fie în Spațiul Schengen, potrivit unei majorități a Parlamentului European, care a votat o nouă rezoluție în acest sens luna aceasta. Austria continuă să se opună, folosind un argument binecunoscut, scrie TAZ.
Scăderea bruscă a numărului solicitanților de azil de la mijlocul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie e efectul deciziei Serbiei de a restricționa călătoriile indienilor și tunisienilor, potrivit ministrului austriac de interne.
ÖVP (Partidul Popular din Austria, conservator) și-a ales vineri un nou lider, în persoana ministrului de interne, Karl Nehammer, care devine și cancelar, după demisia proaspătului șef al guvernului, Alexander Schallenberg.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.