ANSVSA a suspendat duminică activitatea unui restaurant din Parcul Herăstrău, care vindea mici și alte produse din carne preparate la grătar, și au amendat unitatea cu 5.000 de lei, întrucât încălca prevederile legale din starea de alertă.
Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat joi seară pe români să nu ia cu asalt magazinele și farmaciile și să se informeze doar din surse oficiale despre situația coronavirusului.
România va primi un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirile acordate în cazul pestei porcine africane în anul 2019.
Senatul a adoptat proiectul de lege depus de Liviu Dragnea care vizează sancționarea dublului standard. Astfel, vor fi amendați cu 4% din cifra de afaceri și li se va confisca marfa celor care comercializează produse falsificate.
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) transmite că de joi au fost controlate 430 de camioane care transportau legume și fructe, dar și trei depozite, fiind aplicate 31 de sancțiuni de sute de mii de lei.
Comisia Europeană a virat către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a doua tranșă în valoare de 3,9 milioane de euro, din grant-ul în valoare de 34.278.750 de euro, pentru combaterea pestei porcine africane.
Klaus Iohannis a criticat incompetența autorităților în gestionarea crizei pestei porcine africane, spunând că producătorii au fost împinși în pragul falimentului, dar guvernanții îl acuză pe președinte pentru neplata despăgubirilor.
Agricultorii cer ca situația despăgubirilor pentru porcii uciși în focarele de pestă porcină să fie discutată urgent în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. De la UE nu vor veni bani pentru acoperirea pagubelor.
Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la circa 4 km de localitatea Tunari, în direcția localității Ștefănești, județul Ilfov, a anunțat duminică ANSVSA.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.