Comisia Europeană a aprobat marți o măsură adoptată de România în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru înființarea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare.
Rata anuală a inflației a scăzut la 16,4% în luna decembrie 2022, de la 16,8% în noiembrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 22,05%, mărfurilor nealimentare cu 14,95% și a serviciilor cu 9,78%, potrivit datelor INS, citate de Agerpres.
Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76%, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32%, de la 15,88% în septembrie.
Premierul Nicolae Ciucă citează date ale Băncii Naționale și susține că investițiile străine directe au ajuns la un nivel record pentru primele zece luni ale acestui an.
Banca Națională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și estimează o inflație de 11,2% pentru sfârșitul anului viitor, potrivit datelor prezentate luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 7,05% pe an, de la 6,99% pe an în ziua precedentă.
Rata anuală a inflației a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai, în condițiile în care prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 17,92%, iar cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 14,67%.
Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, începând cu data de 7 iulie 2022, informează banca centrală.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,15 miliarde de euro în primele patru luni, în creștere cu 34% față de 2,35 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2021, arată datele Băncii Naționale a României.
Guvernatorul BNR a făcut apel la mai multă „calmitate” pentru a depăși perioada de criză, chiar în conferința în care anunța că prețurile vor continua să crească în următoarele luni.
Prețurile au crescut puternic în aprilie, iar rata anuală inflației a urcat cu peste trei puncte procentuale la 13,76%, de la 10,15% în martie, arată datele Institutului Național de Statistică.
Banca Națională a României a crescut marți rata dobânzii de referință cu 0,75% puncte procentuale, la 3,75%. Este cea mai însemnată creștere din februarie 2008, în contextul în care unii analiști așteptau chiar o modificare mai amplă.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.