Guvernatorul BNR a făcut apel la mai multă „calmitate” pentru a depăși perioada de criză, chiar în conferința în care anunța că prețurile vor continua să crească în următoarele luni.
Prețurile au crescut puternic în aprilie, iar rata anuală inflației a urcat cu peste trei puncte procentuale la 13,76%, de la 10,15% în martie, arată datele Institutului Național de Statistică.
Banca Națională a României a crescut marți rata dobânzii de referință cu 0,75% puncte procentuale, la 3,75%. Este cea mai însemnată creștere din februarie 2008, în contextul în care unii analiști așteptau chiar o modificare mai amplă.
Scumpirea produselor energetice de import se observă și în balanța de plăți, al cărei deficit s-a accentuat în primele două luni ale anului, potrivit statisticii băncii centrale.
Banca centrală a majorat, cu jumătate de punct procentual, rata dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 2,5%, în încercarea de a ține sub control inflația.
Creșterea economică va decelera considerabil în 2022 și 2023, în timp ce inflația va urca accelerat în prima parte a acestui an, estimează membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României.
Investițiile străine directe au depășit anul trecut 7,2 miliarde de euro, mai mult decât dublu comparativ cu nivelul înregistrat în 2020, arată datele publicate luni de Banca Națională a României.
Rata inflației va încheia anul 2022 la un nivel chiar mai ridicat decât anul trecut, estimează banca centrală, care vede creșteri accentuate a prețurilor la produsele energetice în primăvară.
Banca centrală a anunțat majorarea ratei dobânzii de politică monetară cu jumătate de punct procentual, până la 2,5% pe an. E a patra decizie de creștere a dobânzii de referință începând din octombrie 2021.
Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat în primele 11 luni ale anului trecut 6,87 miliarde de euro, de peste două ori mai mult decât 2,4 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2020.
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât luni majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.