Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intenționează să meargă în Franța, în luna iunie, pentru a participa la ceremoniile de comemorare a debarcării aliaților în Normandia, iar apoi va lua parte la o întâlnire a liderilor G7, în Italia.
De la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Austria este o țară neutră, menținându-și acest statut chiar și după intrarea în UE (în 1995), neaderând niciodată la NATO.
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a lansat miercuri un atac usturător la adresa profesiei de economist, acuzând analiștii că au „încredere oarbă” în modelele lor, care de multe ori au puțină legătură cu realitatea.
Christine Lagarde a dezmințit așteptările celor care prevăd reducerea în curând a ratelor dobânzilor în Zona euro și a repetat că, în ciuda estimărilor în scădere cu privire la rata inflației, costurile împrumuturilor vor rămâne la niveluri record.
Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânzile cu un sfert de punct procentual, ducând la 4,25% rata de refinanțare principală, la 3,,75%, pe cea la depozite și la 4,50% pe cea la creditarea marginală, a anunțat BCE.
Raiffeisen Bank International își amână planurile de a părăsi Rusia, au declarat trei persoane apropiate discuțiilor, în timp ce Austria își intensifică eforturile de apărare a legăturilor de lungă durată cu Moscova, scrie Reuters.
În Portugalia, Italia și Spania, guvernele își fac auzită opoziția față de creșterea dobânzilor, testând limitele independenței BCE, observă, în rubrica sa, Eric Albert, jurnalist la cotidianul francez Le Monde.
Presiunile inflaționiste persistă, iar costurile împrumuturilor vor crește și mai mult pentru a domoli aceste presiuni, a precizat șefa BCE, Christine Lagarde, confirmând așteptările cu privire la o nouă majorare a ratei dobânzii de referință.
BCE a crescut joi rata dobânzii de la 3% la 3,25%. Dar președintele instituției monetare, Christine Lagarde, avertizează că "mai este un drum lung de parcurs”.
Banca Centrală Europeană a convenit cu șase state UE din afara zonei euro să coopereze mai strâns în privința supravegherii băncilor, inclusiv prin schimb de informații despre băncile supravegheate cu operațiuni transfrontaliere.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.