Peste 150.000 de militari ruși au fost comasați la frontiera Ucrainei și în Crimeea anexată, a anunțat luni șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, după reuniunea în sistem de videoconferință a miniștrilor de externe din UE, în cadrul CAE.
La reuniunea de tip videoconferință a miniștrilor de externe din UE (CAE), ministrul român Bogdan Aurescu a exprimat preocupare pentru desfășurarea de trupe și echipamente ale Rusiei în Crimeea și la frontiera estică a Ucrainei.
UE caută cele mai bune modalități de dezvoltare a unor parteneriate reciproc avantajoase cu state terțe și ”cele mai eficiente” metode de consolidare a coordonării între actorii UE relevanți în vederea gestionării fenomenului migrației.
Șeful diplomației europene a recunoscut în fața miniștrilor de externe din UE că a abordat greșit vizita recentă la Moscova, au precizat surse diplomatice pentru EURACTIV. CE nu a confirmat, spunând că a existat o largă susținere pentru Borrell.
Budapesta consideră că relațiile dintre UE și Rusia trebuie evaluate din punct de vedere strategic și ”nu pot fi reduse nici la sancțiuni, nici la cazul Navalnîi”, le-a spus omologilor săi europeni Peter Szijjártó, ministrul ungar de externe.
Miniștrii de externe din UE au ajuns luni la ”un acord de principiu” în vederea adoptării de sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 22 februarie 2021, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Bruxelles.
Miniștrii europeni de externe au decis să-l trimită pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, la Moscova, la începutul lunii februarie, pentru a discuta despre arestarea lui Aleksei Navalnîi, dar și despre relațiile UE-Rusia.
Miniștrii de externe din 11 state membre, inclusiv România, propun includerea pe agenda Consiliului Afaceri Externe a unei dezbateri privind conflictele prelungite din regiunea Mării Negre.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.