Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Justiției, o Ordonanță de urgență prin care s-a decis amânarea judecării apelurilor în dosare de către completurile de 3 judecători până pe 1 ianuarie 2023.
Președintele Klaus Iohannis a vorbit din nou joi, în cadrul ședinței anuale de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii, despre majoritatea parlamentară care "s-a dedicat trup și suflet să-i apere pe infractori" prin adoptarea anumitor legi.
Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților "este de o gravitate deosebită și lezează fundamental independența justiției".
Judecătoarea Nicoleta Margareta Țînț a fost aleasă miercuri președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit unor surse citate de HotNews și Agerpres.
Șefa Consiliului Superior al Magistraturii este nemulțumită că nu își poate numi protejata în fruntea secției speciale de anchetare a magistraților, din cauza lipsei de cvorum a CSM.
CCR spune că obligația de a identifica soluțiile, la nivel de principiu, cu privire la legala compunere a completurilor de judecată și de a asigura punerea lor în aplicare revine Secției pentru judecători a CSM.
Rapoartele negative, scrise într-un ton foarte dur, ale Comisiei de la Veneția stau la baza inițiativei lui Klaus Iohannis de a declanșa cercetări cu partidele parlamentare pe tema Justiției și a legislației penale din România.
Ministrul Justiției spune că experții au reținut faptul că a fost rezolvată temporar problema pensionării magistraților, dar vor ca acea prevedere să fie abrogată.
Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles că nu va accepta pași înapoi în lupta anticorupție, iar la conducerea DNA trebuie să fie un procuror independent.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.