Inspecția Judiciară a refuzat de fiecare dată să comunice Consiliului Superior al Magistraturii protocolul secret încheiat cu SRI. Astfel, CSM s-a reorientat și îl cere acum de la SRI.
Ministrul Justiției a susținut o declarație de presă în care i-a răspuns procurorului general Augustin Lazăr, cel care a prezentat corespondența cu Ministerul Justiției și CSM pe tema protocoalelor de colaborare dintre SRI și Parchetul General.
Declarațiile ministrului Justiției conform cărora Ministerul Public își desfășoară activitatea cu încălcarea legii sunt considerate afirmații grave de Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Ministrul Justițiai a dat primele explicații publice despre respingerea tuturor candidaților înscriși în cursa pentru conducerea DNA. El spune că în proiectele manageriale așteaptă măsuri de îmbunătățire a activității instituției.
Cei patru procurori care s-au înscris în cursa pentru șefia DNA susțin joi interviul în fața ministrului Justiției. Tudorel Toader urmează să aleagă unul dintre ei sau niciunul, așa cum a mai spus.
Mihail Valeriu Terceanu, judecătorul de la Tribunalul București care judecă dosarul Colectiv, a solicitat CSM eliberarea din funcție prin pensionare, iar forul i-a aprobat cererea. Acum, dosarul se va relua de la zero.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de numire în funcția de șef al DIICOT a lui Felix Bănilă. Acesta a primit un aviz pozitiv din partea CSM, dar la limită, iar procurorii DIICOT s-au împotrivit venirii acestuia la DIICOT.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader susține că noul șef al DNA nu va fi rezultatul unui troc politic, iar instituția trebuie să revină în „parametri constituționali”. A apărut și primul candidat: Florentina Mirică, procuror la DNA.
Ministrul Justiției spune că, cel mai probabil, mâine se vor înscrie procurorii care doresc să preia șefia Direcției Naționale Anticorupție, funcție rămasă vacantă după revocarea controversată a Laurei Codruța Kovesi.
Florin Iordache, autorul OUG 13 și vioara întâi în shimbarea controversată a legilor Justiției, transmite că experții Comisiei de la Veneția laudă activitatea comisiei sale și rezultatul dezbaterilor din comisia pe care o conduce el în Parlament.
El însuși membru al Comisiei de la Veneția, ministrul Justiției a încercat să nu comenteze reacțiile partidelor aflate la putere și ale celor din opoziție, dar a precizat că, dacă i se va cere, va emite un punct de vedere al României.
Comisia de la Veneția a emis o opinie preliminară legată de modificările controversate la legile Justiției. Experții cer, printre altele, echilibrarea influenței ministrului Justiției în procesul de numire a șefilor de parchete.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.