Comisia de la Veneția a emis o opinie preliminară legată de modificările controversate la legile Justiției. Experții cer, printre altele, echilibrarea influenței ministrului Justiției în procesul de numire a șefilor de parchete.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis ca fosta șefă a DNA să se întoarcă pe funcția avută anterior, cea de procuror la DIICOT Sibiu. Secția pentru procurori a luat act de revocarea ei, semnată de președintele României.
Decretul de revocare a șefei DNA a fost publicat luni în Monitorul Oficial, iar ministrul Justiției nu a stat pe gânduri și a și anunțat că pe 30 iulie va propune un nou șef la DNA.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii dezbat cererea a peste 1.500 de magistrați care au reclamat atacurile grave ale politicienilor împotriva Justiției. „Stat paralel” și „șobolani” sunt doar câteva din invectivele folosite la mitingul PSD.
Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii mai are doar doi pași până la intrarea în vigoare: votul din Senat și promulgarea de către președinte, care nu mai are căi de atac.
Secția pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să echilibreze balanța în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi.
Judecătoarea Andreea Chiș, membru în Consiliul Superior al Magistraturii a făcut analogia cu ce s-a întâmplat în ultimii ani în Turcia și atacurile politicienilor români la adresa Justiției.
Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au decis să respingă raportul Inspecției Judiciare împotriva șefei DNA, acuzată că a desemnat un judecător să facă controale.
Asociația "Forumul Judecătorilor din România" a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar față de atacurile reprezentanților puterii legislative și ai puterii executive.
O delegație a Comisiei de la Veneția se află luni și marți la București. Experții s-au întâlnit deja cu reprezentanții asociațiilor profesionale și cu ministrul Justiției.
Trei judecători au văzut, în analiza lor, cu totul altfel conflictul constituțional invocat de ministrul Justiției în privința revocării Laurei Codruța Kovesi.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.