Premierul suedez Ulf Kristersson a prezentat marți, în plenul PE de la Strasbourg, prioritățile Președinției suedeze a Consiliului. Mai mulți eurodeputați români și bulgari i-au cerut să aibă ca prioritatea aderarea celor două țări la Schengen.
Ambasadoarea Suediei la București spune că Președinția suedeză a Consiliului va continua să ajute România și Bulgaria în dosarul Schengen, dar acesta va fi pus pe agenda JAI atunci când vor fi îndeplinite condițiile.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la reuniunea din 19 decembrie 2022, o decizie prin care formulează recomandări Austriei de remediere a deficiențelor identificate în evaluarea din 2020 a aplicării de către această țară a acquis-ului Schengen.
Reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a cărui țară deține Președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen până la încheierea unui acord.
Pe măsură ce 2022 și ultimele zile ale Președinției cehe a Consiliului UE se apropie de sfârșit, Stockholm se pregătește să înlocuiască Praga la conducerea rotativă.
„A fost luat un angajament clar pentru admiterea Bulgariei la Schengen în octombrie 2023”, a declarat ministrul bulgar al justiției, Krum Zarkov la Nova TV.
Miniștrii energiei din UE nu au ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului și la alte elemente din mecanismul de corecție a prețului gazului natural, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu.
Decizia Olandei și Austriei de a bloca aderarea Bulgariei la Schengen a întărit retorica cercurilor pro-ruse, liderul partidului populist Vazrazhdane declarând că decizia dovedește ipocrizia UE în a dori banii Bulgariei, nu și cetățenilor săi.
Subiectul discuției a vizat aderarea României la spațiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Austria în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022.
Marea majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au convenit, în principiu, să înghețe miliarde de euro din fondurile de la bugetul UE alocate Ungariei după o reuniune a reprezentanților permanenți ai statelor membre de la Bruxelles.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.