FMI a adresat un nou avertisment băncilor centrale cu privire la o corecție incontrolabilă a pieței imobiliare din cauza creșterii bruște și semnificative a ratelor dobânzilor, insistând în special asupra economiilor dezvoltate.
Economia mondială rezistă mai bine decât se prevedea la șocurile repetate și FMI și-a ridicat prognozele privind creșterea cu 0,2 puncte pe 2023, la 2,9%. Spectrul recesiunii se îndepărtează pentru mai multe țări.
Creșterea globală este de așteptat să urce la 2,7% în 2023, de la 3,2% în 2022, ceea ce ar fi cea mai slabă performanță din ultimele două decenii, cu excepția crizei financiare din 2008 și a pandemiei din 2020, relatează Le Monde.
Creșterea prețurilor la energie a amplificat în mod semnificativ inflația în Europa. Ponderea bunurilor și serviciilor energetice în indicii prețurilor de consum (IPC) variază între 5% și 15% în cea mai mare parte a Europei.
Războiul din Ucraina și inflația vor îngreuna economiile din Statele Unite, Europa și mai ales din țările cu venituri mici, amenințate cu supraîndatorarea.
Autoritățile române trebuie să relanseze lupta împotriva corupției precum și eforturile de eficientizare a administrației publice și de îmbunătățire a guvernanței întreprinderilor de stat, consideră experții Fondului Monetar Internațional.
O echipă a Fondului Monetar Internațional, condusă de șeful misiunii FMI pentru România, Jan Kees Martijn, va vizita în mod virtual Bucureștiul, între 10 și 28 mai, pentru analiza anuală a economiei românești, așa-numita Consultare pe Articolul IV
Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, una intre cele mai mari creșteri din Europa.
În cel mai recent raport „World Economic Outlook”, Fondul Monetar Internațional previzionează o evoluție mai bună a economiei românești decât cea estimată în primăvară.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.