Cotizația energetică de 20 de euro pentru fiecare MWh de gaz rusesc importat în Bulgaria sau transportat pe teritoriul ei este în vigoare din 13 octombrie 2023, conform mediapool.bg.
O țară tace deocamdată, dar taxa bulgară este probabil îndreptată exact spre ea – este vorba de Austria, care primește încă jumătate din livrările de gaze din Rusia, scrie publicația bulgară 24Chasa.
Transgaz, prin subsidiara sa de peste Prut, Vestmoldtransgaz SRL, anunță că preia de la Gazprom operațiunile în Republica Moldova, de la 19 septembrie.
"Bulgaria se alătură proiectului de construire a unei linii electrice care va trece prin apele Marea Neagră", a anunțat ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov.
Gazprom furnizează gaz Europei, în tranzit prin Ucraina, în volum de 25,1 milioane de metri cubi pe zi prin stația de măsurare a gazelor (GIS) "Sudja", conform agenției de presă Tass.
În cazul în care de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaz către R. Moldova, România ar putea furniza gaz Chișinăului, spune Maia Sandu. Regiunea transnistreană va primi gaz din România doar dacă va plăti, a mai spus președinta R. Moldova.
Ce a negociat guvernul lui Kiril Petkov cu Gazprom Export după tăierea gazului? Întrebarea a venit după un interviu pentru postul public de televiziune BNT al ministrului interimar al energiei, Rosen Hristov, săptămâna trecută, potrivit dnevnik.bg.
"Cabinetul nu va semna un contract pe termen lung cu Gazprom”, a declarat, pentru Televiziunea Bulgară, ministrul interimar al energiei de la Sofia, Rosen Hristov, relatează Sega.
Guvernul interimar de la Sofia a cerut companiei americane Cheniere o amânare de două săptămâni înainte de a semna contractul de furnizare a gazului lichefiat, relatează Dnevnik.
Despre un preț mai mic al gazelor naturale lichefiate se poate discuta în cazul unor contracte pe termen lung, a spus președintele Consiliului de Administrație al Bulgargaz, Ivan Topchiiski, în cadrul emisiunii „Bună ziua, Bulgaria” de la Nova TV.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.