Președintele Rumen Radev a declarat că Sofia poartă discuții cu premierul olandez Mark Rutte și cu cancelarul austriac Karl Nehammer, precum și cu CE și Consiliul European privind aderarea la Schengen, scrie cotidianul bulgar Darik.
Comisia Europeană va aloca 600 de milioane de euro pentru consolidarea frontierei Bulgariei cu Turcia, a anunțat secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne de la Sofia, Petar Todorov, potrivit BNR.
Ministrul interimar al energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, care a inspectat șantierul de construcție al interconectorului de gaze Bulgaria-Serbia, a declarat că lansarea în exploatare a gazoductului Bulgaria-Serbia va avea loc în luna octombrie.
Bulgaria a boicotat integral sancțiunile Uniunii Europene împotriva cetățenilor ruși și companiilor, impuse în mai multe etape după anexarea Crimeei în 2014 și după invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.
Bulgaria pare a fi serios îngrijorată că România va intra singură în spațiul Schengen și va consolida controalele la frontieră dintre cele două țări, în loc să le elimine.
Premierul Nicolae Ciucă a avut marți o convorbire în format videoconferință cu prim-ministrul Bulgariei, Galab Donev, iar discuția s-a axat pe aderarea la Schengen, dar și pe avansarea proiectelor de conectivitate stabilite de București și Sofia.
Sofia a organizat o conferință privind securitatea la frontierele externe ale UE, la care a participat și Lucian Bode. În același timp, președinta Ungariei a vizitat Bulgaria pentru a discuta cu omologul bulgar despre migrația ilegală și Schengen.
Cancelarul austriac Nehammer și ministrul de interne efectuează luni o vizită la granița bulgaro-turcă. Sofia are nevoie "de un sprijin rapid și serios la protejarea frontierei exterioare spre Turcia", consideră cancelarul austriac.
Guvernul interimar și-a acordat un calificativ foarte bun legat de activitatea prestată, și-a atribuit o serie de succese și a recunoscut doar un succes parțial - neadmiterea Bulgariei în Schengen.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.