Zeci de mii de ruși au ajuns în Serbia încă din 2022, după ce a fost invadată Ucraina, iar prezența lor se simte puternic într-un oraș ca Belgradul, cu mai puțin de două milioane de locuitori, relatează luni Reuters.
Zlatko Kokanovic, un fermier sârb în vârstă de 48 de ani, și alți săteni au declanșat proteste la nivel național pentru a opri construirea primei mine europene de litiu a companiei Rio Tinto, relatează Reuters.
Luni, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că, în opinia sa, statele membre ale NATO se pregătesc mai rapid în vederea unui război cu Rusia, scrie Newsweek.com.
Noul guvern al Serbiei va include un fost șef pro-rus al serviciilor de informații și fost ministru, Aleksandar Vulin, care a întreținut legături strânse cu Rusia și este sancționat de Statele Unite, relatează AP.
Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a votat în favoarea aderării Kosovo la organizația internațională, gest condamnat cu asprime de Serbia. Decizia finală va sosi la mijlocul lunii mai, când comitetul de miniștri se va reuni la Strasbourg.
Românii din Valea Timocului (Serbia) afectați de exploatarea minieră din zona orașului Bor, unde compania chineză Zi Jin extrage zăcăminte de cupru și aur din 2018, au lansat un protest joi, prin care solicită sprijin.
Câștigător al legislativelor de duminică din Serbia, președintele naționalist Aleksandar Vucici navighează între două ape, la jumătatea distanței dintre UE, la care Belgradul vrea oficial să adere, și Rusia, cu care întreține relații privilegiate.
Uniunea Europeană se așteaptă ca Serbia să adere în viitor, dar Belgradul și Priștina trebuie să își normalizeze relațiile, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale oficiale în Serbia.
Potrivit autorităților kosovare, la sfârșitul asediului care a provocat moartea a trei atacatori și a unui ofițer de poliție, câțiva dintre cei aproximativ 30 de bărbați înarmați ar fi fugit în Serbia, relatează Euronews.
Ca reacție la cele două atacuri din 3 și 5 mai care au ucis șaptesprezece persoane, zeci de mii de sârbi au demonstrat luni la Belgrad și în alte câteva orașe, acuzându-l pe șeful statului că menține o atmosferă de violență în țară, scrie Le Monde.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.