Sute de naționaliști extremiști sârbi și de militanți în sprijinul Rusiei au manifestat la Belgrad, amenințând să se revolte dacă Serbia acceptă un plan susținut de Occident și menit să aplaneze relațiile cu Kosovo.
La prezentarea programului "UE pentru statul de drept" s-a anunțat că Serbia va primi 20,8 milioane de euro pentru a îndeplini obiectivele din cadrul Capitolelor 23 (Justiție și drepturi fundamentale) și 24 (Drepturi, libertăți și securitate).
"Serbia se grăbește să reducă dependența energetică de Rusia, iar sancțiunile impuse Moscovei obligă Belgradul să facă planuri de reducere a achizițiilor de petrol și gaze naturale de la partenerul tradițional", spune președintele sârb, potrivit FT.
Președintele sârb Aleksandar Vucici a anunțat în timpul unei conferințe de presă că evenimentul programat în perioada 12-18 septembrie la Belgrad, la care erau așteptați mii de oameni, va fi „amânat sau anulat”.
"Prin acordul privind documentele personale, Belgradul a obținut maximul posibil în acest moment", spune președintele Serbiei. La punctele de trecere de pe linia administrativă niciuna dintre părți nu va mai elibera permise de intrare-ieșire.
"Recentele declarații incendiare ale oficialilor din Kosovo și Serbia, în special declarațiile referitoare la posibile conflicte și război în Balcanii de Vest provoacă o mare îngrijorare", a comunicat Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).
Raportorul Parlamentului European pentru Serbia, Vladimir Bilčik, a declarat că acest for european este angajat în procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, dar "este momentul ca Serbia să se orienteze spre UE și nu spre cealaltă parte".
Președintele sârb Aleksandar Vucic a cerut încetarea protestelor pentru a evita răspândirea și mai mult a coronavirusului, în condițiile în care nu mai sunt locuri libere în spitale.
De luni de zile, sârbii protestează față de președintele Aleksandar Vucici, dar începând de sâmbătă, situația a devenit și mai tensionată. Demonstranții au luat cu asalt postul public de televiziune și au înconjurat palatul prezidențial.
Cu tricouri, căni și picturi murale cu chipul său, președintele rus, Vladimir Putin, e așteptat joi ca un star rock în Serbia, cel mai important aliat al Rusiei la granițele Europei.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.