Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat joi raport favorabil proiectului privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, într-o ședință tensionată. Magistrații vor putea fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale cu privire la legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraților, adoptată de Camera Deputaților.
Ministerul Justiției a fost informat joi că autoritățile chineze au aprobat transferarea în România a lui Marius Balo, profesorul român condamnat în China la 8 ani de închisoare.
Liviu Dragnea s-a adresat instanței europene pentru a cere anularea condamnării în dosarul angajărilor fictive la Direcția de Protecție a Copilului Telorman, dar Tribunalul UE a decis că este „în mod vădit necompetent” să judece această acțiune.
Mai multe procese de corupție au fost suspendate după o decizie a Curții Constituționale privind constituirea completurilor de judecată, în condițiile în care judecătorii așteaptă răspunsuri de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Curtea Constituțională a amânat, pentru 5 iunie, o decizie privind sesizarea făcută de Florin Iordache pe tema completurilor Înaltei Curți specializate pentru cazurile de corupție.
Curtea Constituțională a amânat pentru a treia oară pronunțarea în ceea ce privește sesizarea deputatului PSD Florin Iordache cu privire la formarea completurilor de trei judecători de la Înalt Curte.
La Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fost audiat luni Liviu Dragnea, în ultimul termen al dosarului angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, spune că sesizarea Curții Constituționale de către Camera Deputaților este „o presiune asupra instanțelor de judecată și o imixtiune inacceptabilă în actul de justiție".
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a permite Alianței 2020 să participe la alegeri „este o victorie a democrației”, în timp ce „decizia superficială” a BEC „risca să ne ducă în zona fostelor state sovietice”, a spus șeful USR.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.