Ministrul agriculturii Adrian Oros spune că fiecare minister trebuie să vadă cât de realiste sunt proiectele din cadrul PNRR, întrucât termenul e ”foarte strâns”.
Ministrul agriculturii, aflat într-o vizită oficială în Franța alături de premierul Ludovic Orban, a discutat cu omologul său despre negocierile privind noua Politică Agricolă Comună, Pactul verde, dar și despre strategia Farm to Fork.
Toate ambițiile Uniunii Europene legate de Green Deal sunt necesare, pentru că suntem datori să facem o agricultură durabilă și responsabilă, afirmă ministrul agriculturii, adăugând însă că există pericolul creșterii prețurilor pentru consumatori.
Culturile de primăvară au fost afectate de secetă pe o suprafață mare, iar guvernul va încerca să compenseze măcar o parte din pierderile suferite de fermieri, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros.
Guvernul a adoptat un act normativ pentru stabilirea valorii ajutorului financiar pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi.
Ministerul agriculturii și dezvoltării rurale se află în plin proces de semnare a contractelor de finanțare pentru investiții specifice și asigurarea unor cheltuieli materiale pentru un număr de 56 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol.
Actul normativ care prevede acordarea de ajutoare fermierilor afectați de secetă a fost publicat în Monitorul Oficial, după ce Guvernul a obținut acordul Comisiei Europene pentru plata acestor despăgubiri.
Premierul Ludovic Orban i-a cerut secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Scarlat, să înceteze cu laudele subiective la adresa sa din timpul ședinței de Guvern de miercuri seara.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit cu ambasadorul israelian David Saranga, discuțiile vizând colaborarea dintre România și Israel în principal în domeniul identificării de soluții tehnologice pentru combaterea secetei.
Premierul Ludovic Orban dă asigurări că guvernul va aloca fonduri pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă la rectificarea bugetară, iar banii vor fi plătiți după ce Comisia Europeană își va da acordul.
Recoltarea grâului nu s-a încheiat, iar datele privind cantitatea strânsă nu sunt disponibile încă, dar toate estimările arată o scădere considerabilă față de recolta de anul trecut.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.