Fermierii vor putea accesa finanțări de până la 760 de milioane de euro în 2021 și 2022 pentru investiții în utilaje, amenajarea exploatațiilor agricole sau procesarea produselor agricole, potrivit ministrului agriculturii, Adrian Oros.
România a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 968,2 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, în scădere cu 11% față de aceeași perioadă din 2019, când a totalizat 1,087 miliarde de euro.
Fermierii pot cere, începând de vineri, sprijin financiar pentru atenuarea pierderilor provocate de pandemia de COVID-19, în baza unei scheme cu un buget total de 150 milioane de euro.
Fermierii pot depune cererile de despăgubiri pentru secetă până la 15 septembrie, iar banii vor începe să le intre în conturi trei zile mai târziu, a declarat vineri Adrian Oros, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.
Autoritățile au efectuat plăți în valoare de circa 6 miliarde de euro din fondurile puse la dispoziție de UE pentru dezvoltarea rurală, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Prețurile alimentelor provenite din import rămân mai ridicate decât la începutul crizei provocate de coronavirus, din cauza transportului îngreunat al mărfurilor în întreaga Europă, a spus luni ministrul agriculturii, la RFI.
Produsul „Telemea de Sibiu” a fost înscris în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate al Uniunii Europene, a anunțat Ministerul Agriculturii.
Producția de cereale a fost ușor mai redusă în 2019, comparativ cu anul anterior, potrivit cifrelor preliminare anunțate de ministrul agriculturii, Petre Daea.
Legumele și fructele din producția autohtonă, comercializate în piețele agroalimentare din întreaga țară, sunt sigure pentru consum și nu conțin reziduuri de pesticide peste limitele maxime admise, susține Ministerul Agriculturii.