Bugetul României a înregistrat un deficit de aproape 102 miliarde de lei anul trecut, cu mult peste estimările guvernului, ceea ce face și mai dificilă reducerea acestuia în 2021.
Bugetul consolidat a înregistrat un deficit de circa 8% din produsul intern brut în primele 11 luni. Pentru întreg anul, guvernul estimează un deficit bugetar de 9,1% din PIB.
Economia și-a revenit în trimestrul al treilea, după scăderea puternică din primăvară provocată de pandemie, dar este încă la un nivel mai redus decât anul trecut.
Investițiile nete în economia națională au crescut cu 0,4% în al doilea trimestru comparativ cu aceeași perioadă din 2019, până la 23,5 miliarde de lei, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică.
Unele măsuri de relaxare economică ce urmau să expire la sfârșitul lunii iunie vor fi prelungite până la 25 octombrie, a declarat joi seara ministrul finanțelor, Florin Cîțu.
Ministrul finantelor, Florin Cîțu, a declarat joi, la Realitatea PLUS, că un posibil scenariu privind majorarea pensiilor de la 1 septembrie ia în calcul un spor de 10%. Premierul Ludovic Orban a refuzat să comenteze.
Legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani și atât instituțiile financiare internaționale cât și agențiile de rating au arătat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, spune Florin Cîțu.
Decizia privind creșterea pensiilor va fi luată în funcție de raportul privitor la starea economiei și starea bugetului după primele șase luni ale anului și de prognozele care vor fi realizate, a declarat premierul Ludovic Orban.
Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seara, la Digi24, că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici.
Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, afirmă că, în acest moment, nu există niciun proiect privind restructurarea aparatului bugetar sau tăieri de salarii în sectorul public.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.