Regatul Unit, Franța, Germania și țările nordice pregătesc un plan pentru a-și asuma responsabilități mai mari în apărarea europeană, scrie Infobae (Spania).
Construirea de la zero a unei forțe nucleare de descurajare nu este o sarcină ușoară, dar odată cu distanțarea Statelor Unite de Europa, ideea a început să reapară, constată „Euronews” (Franța) sub semnătura lui Andrew Naughtie.
Mișcarea este discutată ca parte a unei posibile restructurări la nivel de comandă care ar ajuta Departamentul Apărării să reducă costurile, relatează NBC News.
Președintele SUA, Donald Trump, i-a mărturisit lui Mark Rutte, pe care l-a primit joi la Casa Albă, că l-a susținut pentru funcția de secretar general al NATO, adăugând: ”A mai fost o altă persoană care nu mi-a plăcut”, potrivit News.ro.
Andrzej Duda susține că securitatea Europei de Est depinde de menținerea unei relații strânse și constante cu administrația condusă de Donald Trump, scrie „Cadena SER” (Spania).
Macron continuă să încerce să conducă ofensiva europeană pentru a nu rămâne în urmă în procesul de pace ucrainean, notează „La Razon” (Spania) sub semnătura lui Carlos Herranz.
Diplomația globală traversează o perioadă în care forța brută este folosită ca un baston, iar relațiile dintre state sunt reduse la negocieri comerciale. O parte semnificativă a lumii, în special Europa, este în panică, scrie „Sabah” (Turcia).
Bombardierele strategice ale forțelor aeriene ale SUA, B-52H Stratofortresses, au desfășurat o serie de exerciții în întreaga Europă, integrându-se cu partenerii NATO în mai multe misiuni de antrenament, scrie „Defence Journal” (Marea Britanie).
Exporturile de arme ale Statelor Unite către Europa au ajuns mai mult decât triple, dat fiind ajutorul acordat Ucrainei și pe măsură ce țările europene au stimulat achiziționarea de arme, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Construirea unei noi „Cortine de Fier” devine din ce în ce mai probabilă, iar Rusia este principala amenințare, scrie pentru „Mediapool” (Bulgaria) Nikola Lalov.
Președintele american a repus în discuție și angajamentul american față de NATO joi, vizând țări care, în opinia lui, nu cheltuiesc suficient pentru propria apărare, scrie „Le Figaro” (Franța).
Cu toată bravada, Kremlinul speră cu disperare ca revenirea lui Trump la putere să pună în cele din urmă capăt războiului, scrie „The Telegraph” (Marea Britanie) sub semnătura lui Con Coughlin, care își argumentează opinia.
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.