Președintele României a semnat vineri decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 27 aprilie.
Ministerul Justiției urmează să reia procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror general al României, a confirmat, miercuri, pentru Agerpres, ministrul Tudorel Toader.
Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) au clasat dosarul penal denumit generic „Timmermans", pe motiv că nu a fost găsit niciun indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, referitor la anunțul procurorului general, Augustin Lazăr, că își va depune candidatura pentru un nou mandat, că "fiecare are o părere bună despre sine și dânsul e îndreptățit la aceeași atitudine".
Secția pentru procurori a CSM susține că modificările aduse marți de Guvern legilor justiției privind delegarea în funcțiile din cadrul Ministerului Public pentru care numirea se face de președinte, pot afecta grav activitatea parchetelor.
Procurorul general Augustin Lazăr a respins luni cererea depusă de Laura Codruța Kovesi privind recuzarea șefului Secției de investigare a magistraților, Gheorghe Stan.
Inspecția Judiciară îi cercetează disciplinar pe șeful Parchetelor militare din cadrul Parchetului general și pe alți doi procurori pentru modul în care au gestionat dosarul violențelor de la protestul din 10 august.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni seară că, dacă președintele Klaus Iohannis nu îl va revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr, va sesiza CCR privind un posibil conflict constituțional.
Președintele Klaus Iohannis transmite că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, deoarece este mulțumit de activitatea sa, iar propunerea Adinei Florea din nou la șefia DNA i se pare ciudată.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.