Tudorel Toader a pus în raport mai multe „greșeli” ale procurorului general. Ministrul s-a legat mult de cazul OUG 13 anchetat de DNA până la decizia CCR, dar spune că are semne de întrebare că a fost numit legal în fruntea Parchetului General.
Modificările controversate aduse de PSD și ALDE Codului penal și Codului de Procedură Penală trebuiesc refăcute, fiind de calitate slabă. Mai mult, majoritatea aduce atingere luptei împotriva corupției și statului de drept.
Ministrul Justiției spune că experții au reținut faptul că a fost rezolvată temporar problema pensionării magistraților, dar vor ca acea prevedere să fie abrogată.
Adina Florea candidează și pentru un loc în cadrul acestei secții, după ce ministrul Justiției a propus-o și pentru conducerea DNA. Interviurile au loc la Consiliul Superior al Magistraturii.
Augustin Lazăr reclamă mai multe încălcări ale Constituției în sesizarea făcută către Avocatul Poporului. Printre ele și faptul că legile nu pot retroactiva, în afara celor penale sau contravenționale mai favorabile. Lazăr cere esizarea CCR.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri ambiguitatea OUG emisă de guvern care pune sub semnul întrebării continuarea activității procurorilor din DNA.
Dosarele aflate la procurori care nu au 10 ani vechime în magistratură vor fi redistribuite. Este și cazul dosarului în care este anchetată firma Tel Drum, dar și Liviu Dragnea. Practic, DNA și DIICOT vor rămâne fără procurorii tineri.
Ministrul Justiției a prezentat, într-o declarație de presă, modificările aduse la legile Justiției, proaspăt „lucrate” în comisia Iordache și intrate în vigoare. „Nu am mers la Comisia de la Veneția să cer aprobare”, a spus Tudorel Toader.
Procurorul general Augusti Lazăr susține că marile dosare aflate în lucru vor fi afectate de noile prevederi din legile Justiției. Procurorii delegați să ancheteze vor dispărea, iar cei noi vor trebui să o ia de la capăt cu urmărirea penală.
PG vede mai multe elemente ce ar putea fi neconstituționale în OUG pregătită de Toader de a „ajusta” legile refăcute de PSD-ALDE. În plus, procurorii susțin că ministrul Justiției își crează o „pârghie politică de dominare a justiției”.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.