Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis miercuri restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluției în care e judecat fostul președinte Ion Iliescu.
Iulian Cristian Gherghe, general - maior în rezervă, fost director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), a fost trimis în judecată de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în stare de arest prevetiv.
Un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, vineri, restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluției.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Mineriadei din 1990, în care au fost trimiși în judecată fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis excluderea mai multor probe din dosarul Revoluției, în care fostul președinte Ion Iliescu și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați de săvârșire a unor infracțiuni contra umanității.
Procurorii din Pitești au declinat către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București dosarul penal în care se fac cercetări în legătură cu accidentul auto în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Premierul Viorica Dăncilă consideră și acum, la aproape un an de la violențele din 10 august, că s-a încercat o lovitură de stat. Noul ministru de Interne, Nicolae Moga, spune că „a fost un eveniment nefericit” și nu vrea să se mai repete.
Magistrații instanței supreme au decis, miercuri, să restituie dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatată nulitatea rechizitoriului. Decizia poate fi contestată.
Procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au dispus extinderea urmăririi penale in rem în cazul violențelor de la protestul antiguvernamental din 10 august.
Inspecția Judiciară îi cercetează disciplinar pe șeful Parchetelor militare din cadrul Parchetului general și pe alți doi procurori pentru modul în care au gestionat dosarul violențelor de la protestul din 10 august.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.