În clasamentul mondial al libertății presei publicat recent de ONG-ul Reporters Sans Frontières (RSF), Brazilia a urcat zece poziții față de anul anterior și se află încă pe un modest loc 82 dintre 180 de țări evaluate.
Pe măsură ce se apropie cea de-a doua aniversare a preluării capitalei afgane Kabul de către talibani, se conturează o imagine sumbră a luptei cu care se confruntă jurnaliștii, în special femeile.
Numărul jurnaliștilor încarcerați în lume a atins un nou record în 2022: sunt 533, cu aproximativ 40 mai mulți față de anul trecut (488), când se atinsese deja un nivel istoric.
32 de jurnaliști și colaboratori media au fost uciși de la începutul anului, conform Reporteri fără frontiere, care precizează că numărul este în scădere față de 2019 din cauza crizei sanitare, dar rămâne îngrijorător, spune AFP, citată de Agerpres.
În 2019, 49 de jurnaliști au fost uciși în diferite țări din lume, potrivit bilanțului anual realizat de Reporteri fără frontiere (RSF). Este cel mai mic număr de jurnaliști care au murit din cauza profesiei pe care o practică din 2003 încoace.
Președintele rus, Vladimir Putin, a promulgat luni o lege controversată care permite extinderea statutului de "agent străin" la jurnaliști și internauți, un text denunțat de organizațiile de apărare a drepturilor omului.
Republica Moldova s-a clasat pe locul 91 (din totalul de 180 de state) la
capitolul „Libertatea presei”, alături de mai multe state africane, pierzând
zece poziții față de anul 2018. Este al șaselea an consecutiv când
"Sunt momente întunecate pentru presă, libertatea de exprimare și drepturilor omului în general", spune avocatul şi militantul egiptean pentru drepturile omului, Gamal Eid. Împotriva lui și a altui militant pentru drepturile omului, Hossam
Organizația Reporteri fără frontiere a dat publicității raportul pe 2016 privind respectarea libertății presei. Țările cu cea mai mare libertate a presei sunt Finlanda, Olanda și Norvegia. Cea mai proastă situație se înregistrează în
18 jurnaliști turci sunt trimiși în judecată pentru că au publicat fotografia unui procuror luat ostatic de o grupare extremistă. Acuzația formulată de procurorii turci este de propagandă în favoarea unei grupări teroriste.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.