Secția Specială de anchetare a magistraților a fost desființată pentru că a reprezentat o anomalie juridică, declară într-un interviu pentru RFI ministrul Justiției, Stelian Ion.
Proiectul inițiat de Ministerul Justiției privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost aprobat de către Guvern în ședința de joi.
DNA susține că a constatat cu îngrijorare faptul că, în ședința de joi a CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desființare a Secției Speciale, au fost făcute afirmații "nejustificate" și "denigratoare" la adresa activității și a procurorilor.
Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au criticat vineri votul negativ dat joi de CSM în cazul proiectului de desființare a Secției speciale.
Reprezentanți ai unor asociații profesionale ale procurorilor au adus, joi, în cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzații grave cu privire la activitatea Secției speciale pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind "rușinoasă", transmite Agerpres.
Avocatul general al CJUE, Michal Bobek, arată că înființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților e contrară dreptului UE. El consideră că e dificil de susținut că înființarea SIIJ a fost justificată în mod clar, neechivoc și accesibil.
Secția de investigare a infracțiunilor în justiție nu poate retrage căile de atac formulate în instanță, a stabilit marți CCR. SIIJ a reușit însă, până la această decizie, să scape personaje precum Victor Hrebenciuc sau Sebastian Ghiță.
Plenul Camerei Deputaților a respins marți prin vot proiectul de lege al USR privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” anunță că reprezentanții lor nu vor participa la dezbaterea de miercuri, de la Ministerul Justiției, despre proiectul de lege privind desființarea SIIJ.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.