CCR a decis că Secția Specială este constituțională și poate fi desființată doar de Parlament, în timp ce ultimul raport MCV cere desființarea ei. Ministrul justiției, Stelian Ion, crede că ea va fi eliminată.
Curtea de Apel Pitesti a decis, luni, că Secția specială nu mai poate funcționa, în urma deciziei pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia de luni este definitivă.
O secție care are competența exclusivă de anchetare a infracțiunilor săvârșite de judecători și de procurori trebuie să ofere garanții că nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activității acestora, a decis Curtea de Justiție a UE.
Deputații au dezbătut și votat miercuri desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ). Senatul este forul decizional în cazul acestui proiect.
Așa-numitele ”garanții” care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaților, sunt inacceptabile într-un stat de drept, susțin peste 1.000 de procurori și judecători.
Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că modificarea făcută de deputații juriști privind avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților e un compromis mai mic pentru desființarea Secției speciale.
Secția Specială de anchetare a magistraților a fost desființată pentru că a reprezentat o anomalie juridică, declară într-un interviu pentru RFI ministrul Justiției, Stelian Ion.
Proiectul inițiat de Ministerul Justiției privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost aprobat de către Guvern în ședința de joi.
DNA susține că a constatat cu îngrijorare faptul că, în ședința de joi a CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desființare a Secției Speciale, au fost făcute afirmații "nejustificate" și "denigratoare" la adresa activității și a procurorilor.
Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție au criticat vineri votul negativ dat joi de CSM în cazul proiectului de desființare a Secției speciale.
Reprezentanți ai unor asociații profesionale ale procurorilor au adus, joi, în cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzații grave cu privire la activitatea Secției speciale pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind "rușinoasă", transmite Agerpres.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.