Avocatul general al CJUE, Michal Bobek, arată că înființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților e contrară dreptului UE. El consideră că e dificil de susținut că înființarea SIIJ a fost justificată în mod clar, neechivoc și accesibil.
Secția de investigare a infracțiunilor în justiție nu poate retrage căile de atac formulate în instanță, a stabilit marți CCR. SIIJ a reușit însă, până la această decizie, să scape personaje precum Victor Hrebenciuc sau Sebastian Ghiță.
Plenul Camerei Deputaților a respins marți prin vot proiectul de lege al USR privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” anunță că reprezentanții lor nu vor participa la dezbaterea de miercuri, de la Ministerul Justiției, despre proiectul de lege privind desființarea SIIJ.
Propunerea legislativă de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este deficitară și nu întrunește normele de tehnică legislativă cerute de lege, potrivit Secției resurse umane și documentare din Parchetul General.
Consiliul Superior al Magistraturii a votat joi în favoarea menținerii controversatei secții de anchetare a magistraților înființată în mandatul lui Tudorel Toader.
Ministrul propus al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat marți, la audierile din Comisiile de specialitate care îl audiază, că PNL ține "morțiș" să desființeze Secția Specială.
Secția de procurori a CSM anunță că va sesiza Comisia Europeană după ce doi dintre membrii săi au fost citați la Secția specială într-un dosar înregistrat în 2018.
Ministrul justiției transmite celor care susțin că proiectul de lege privind desființarea Secției speciale nu e bun că e de acord ”să îl facem mai bun”.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.