Două atacuri din această lună confirmă tendința înregistrată de la începutul anului: atacurile ISIS, declarată înfrântă în Siria în 2019, rămân intermitente, dar se înmulțesc pe termen lung în centrul și în nord-estul țării.
Statul Islamic (ISIS) îi încurajează pe musulmanii ceceni care luptă de partea rusă împotriva Ucrainei să dezerteze și să se alăture filialei sale din Caucaz, potrivit unei proclamații publicate într-una dintre revistele grupării jihadiste.
Întoarcerea "luptătorilor" europeni ai ISIS și obiectivele urmărite în Grecia de organizații armate din Orientul Mijlociu provoacă îngrijorare, relatează publicația elenă To Vima.
22 persoane au fost rănite și 3 au murit în urma unui atentat în centrul Vienei. Unul dintre autori, simpatizant ISIS, a fost ucis, iar locuința sa percheziționată, relatează presa austriacă.
Guvernul de la Damasc susține că nu au fost înregistrate cazuri până acum, dar cresc temerile că țările lovite de război nu vor putea face față unui focar de COVID-19.
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică uciderea liderului grupării jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi în cursul unei operațiuni militare americane în nord-vestul Siriei. Dar nu toate statele par convinse
Confruntată cu numeroase critici internaționale, Ankara anunță că nu se retrage din nordul Siriei. Vicepreședintele SUA, Mike Pence, se duce în Turcia pentru a-l convinge pe Recep Erdogan să-și retragă trupele.
Donald Trump a semnat decretul prin care sunt impuse sancțiuni contra miniștrilor turci ai Apărării, Energiei și de Interne, după ofensiva Turciei în Siria. SUA speră că măsurile vor convinge Ankara să înceteze ofensiva, aprobată inițial de Trump.
Donald Trump a declarat că ofensiva Turciei în Siria e ”o idee proastă” pe care SUA nu o sprijină, deși acțiunea a fost inițiată după o convorbire telefonică a președintelui american cu omologul turc, Recep Erdogan.
Trimisul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, a cerut Germaniei să trimită instructori, specialiști în logistică și tehnicieni pentru a ajuta Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi în lupta împotriva Statului Islamic.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.