Partidele ce vor forma noul guvern - SPD, Verzii și FDP - au anunțat că au ajuns la un acord. Liderii celor trei formațiuni vor prezenta miercuri după-amiază acordul de coaliție la care au ajuns în urma negocierilor.
Liderii SPD, FDP și ai Verzilor vor să înceapă negocierile pentru formarea unei coaliții. Acordul preliminar include sfârșitul motorului cu combustie internă și o poziție mai fermă în privința statului de drept din UE.
Liderii SPD, ai Verzilor și ai FDP au ajuns la un acord privind începerea negocierilor pentru formarea unei coaliții ”Semafor” (după culorile celor trei formațiuni).
La Berlin se reiau tratativele pentru formarea unei coaliții guvernamentale. CDU își va alege anul viitor o nouă conducere, după rezultatul slab din septembrie. Nici președintele AfD nu va mai candida pentru un nou mandat.
Verzii germani și liberalii din FDP, două partide mici care dețin cheia unei majorități parlamentare după alegerile din septembrie, au anunțat că preferă să lanseze discuții despre o potențială coaliție cu SPD, dar nu exclud negocieri și cu CDU/CSU.
Electoratul SPD respinge o eventuală coaliție guvernamentală cu CDU/CSU și preferă un guvern progresist care să privească spre viitor unei reveniri la trecutul dominat de austeritat, a declarat pentru EURACTIV.com eurodeputatul SPD Udo Bullmann.
”A fost un cutremur”, a caracterizat premierul Saxoniei, Michael Kretschmer (CDU), cel mai slab rezultat al partidului din 1949 încoace. El a cerut liderilor formațiunii să-și recunoască înfrângerea în alegerile de duminică.
Social-democrații (SPD) și conservatorii (CDU/CSU) sunt umăr la umăr la alegerile legislative de duminică din Germania, arată două sondaje realizate la ieșirea de la urne. SPD are 1,6 procente în plus.
Armin Laschet, Olaf Scholz sau Annalena Baerbock: Germania se pregătește să aleagă un nou guvern, care, după 16 ani, nu va mai fi condus de Angela Merkel. Statele membre urmăresc cu atenție schimbarea de la Berlin.
Un sondaj rapid realizat după ultima dezbatere televizată înainte de alegerile generale de duminică arată că social-democratul Olaf Scholz i-a convins pe cei mai mulți telespectatori, scrie Deutsche Welle.
Annalena Baerbock, candidata Verzilor la funcția de cancelar, a preluat texte fără a cita sursa într-o mai mare măsură decât se știa anterior, potrivit unui raport al ”vânătorului de plagiate” Stefan Weber, citat de Welt Online.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.