Georgia este în dezacord cu adunarea parlamentară a Consiliului Europei în privința alegerilor parlamentare din țară. Consiliului Europei este un organism care apără drepturile omului și promovează democrația, scrie „Le Vif” (Belgia).
Mii de georgieni au mărșăluit în fața Parlamentului în noaptea de luni spre marți, de Crăciunul ortodox, în cea de-a 40-a zi a unei mișcări de protest la adresa deciziei guvernului de la Tbilisi de a suspenda procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Departamentul de Stat american a anunțat vineri sancțiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanișvili, considerat liderul de facto al Georgiei, pe motiv că acesta „subminează viitorul democratic și euroatlantic” al acestei țări „în beneficiul Rusiei”.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat joi că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare suspendarea oficială a procesului de aderare a Georgiei, din cauza atitudinii ostile a partidului de guvernământ pro-rus.
Sâmbătă, fostul fotbalist Miheil Kavelașvili, de extremă-dreaptă, a fost votat să devină noul președinte al Georgiei, adâncind astfel tensiunile pe tema relațiilor țării cu Rusia, scrie „Newsweek” (SUA).
Ciocnirile de luni seara din Georgia au făcut 26 de răniți, majoritatea manifestanți, a anunțat marți Ministerul Sănătății al acestei țări din Caucaz, de săptămâna trecută scena unor proteste proeuropene presărate cu violențe, informează AFP.
O renumărare parțială a voturilor exprimate în timpul alegerilor legislative de weekendul trecut din Georgia, contestate, a confirmat victoria Visului Georgian, a declarat joi comisia electorală pentru AFP, citată de France 24.
Mii de cetățeni s-au adunat luni seară în apropierea Parlamentului, cu steaguri ale Georgiei și ale UE pentru a demonstra împotriva a ceea ce președintele țării, Salome Zourabichvili, susține că au fost alegeri „trucate” cu ajutorul Rusiei.
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut duminică oamenilor să iasă în stradă luni seara pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare, după ce comisia electorală a anunțat că partidul de guvernământ le-a câștigat.
Partidul de guvernământ, „Visul Georgian”, revendică victoria în alegerile parlamentare de sâmbătă, obținând 53,03% din voturi, mult peste coaliția pro-europeană, care a acumulat doar 38,26% din sufragii, conform rezultatelor oficiale parțiale.
Sub influența oligarhului Bidzina Ivanishvili, statul georgian accelerează distanțarea de Uniunea Europeană, condamnând deschis un Occident prezentat ca ostil și războinic, scrie France 24.
Opoziția pro-europeană din această țară caucaziană se va confrunta pe 26 octombrie cu partidul conservator de guvernământ, acuzat de derivă autoritară pro-rusă și de împiedicarea aderării la Uniunea Europeană, scrie Le Figaro (Franța).
Formațiunea extremistă AUR a depus marți solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, scopul fiind începerea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Experții în securitate cibernetică invitați în cadrul webinarului “Riscurile Cibernetice: de la amenințare, la soluții”, care a avut loc miercuri, estimează atacurile cibernetice care au loc zilnic la o valoare de 8,44 trilioane de dolari.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.