Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PMP) a solicitat, luni, Guvernului României să retragă numirea Cristianei Barbu în funcția de președinte al ANOFM și să numească un nou președinte în baza unui concurs transparent.

Între 2012-2016, perioadă în care a mai condus Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Cristiana Barbu ar fi fost criticată de Comisia Europeană pentru lipsa reformelor și proasta gestionare a fondurilor europene destinate creării de locuri de muncă pentru tineri și a fost acuzată de căte Curtea de Conturi de suspiciuni de plăți ilegale și abateri contabile, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan.

„În cei patru ani în care s-a aflat la conducerea ANOFM, Cristiana Barbu a dat nenumărate dovezi de incompetență și suspiciuni de corupție, așa cum se arată în mai multe rapoarte ale Comisiei Europene și ale Curții de Conturi a României. Comisia Europeană a arătat, în rapoartele de țară din 2015 și 2016, că ANOFM a înregistrat progrese limitate în ceea ce privește implementarea recomandărilor specifice de țară de care economia românească are nevoie și a subliniat necesitatea reformării ANOFM pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene alocate creării de locuri de muncă în rândul tinerilor. Cu alte cuvinte, din cauza incompetenței ANOFM din mandatul Cristianei Barbu, zeci de mii de tineri români au pierdut șansa unui loc de muncă”, transmite Mureșan.

„Pe lângă incompetență, ANOFM s-a confruntat și cu suspiciuni de corupție în timpul mandatului Cristianei Barbu. Raportul Curții de Conturi a României din noiembire 2015 a descoperit, printre alte nereguli, că ANOFM a realizat plăți ilegale de 2,2 milioane de euro și abateri contabile de 50 de milioane de euro. Aceste suspiciuni de corupție mi-au fost aduse la cunoștință și de investitorii străini din România cu care am discutat în mai multe rânduri și care s-au plâns de colaborarea dificilă și netransparentă cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Mai concret, firmele se plângeau că cei mai buni candidați înscriși în registrele ANOFM sunt recomandați rapid și netransparent către companiile «prietene»”, mai adaugă europarlamentarul.

„Tot din cauza ANOFM, țara noastră a pierdut în 2015 aproximativ jumătate din suma de 3,5 milioane de euro prevăzută în raportul coordonat de mine și votat în Parlamentul European pentru sprijinirea persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel din Câmpia Turzii. Am reușit să conving colegii din Parlamentul European să aloce 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea acestor persoane, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pur și simplu nu a implementat măsurile care ar fi făcut posibilă alocarea acestor bani pentru disponibilizații de la Câmpia Turzii! Din aceste motive, eu am cerut în două rânduri demiterea Cristianei Barbu, iar, în cele din urmă, Guvernul Cioloș a decis să nu îi mai prelungească mandatul încheiat în mai 2016”, a declarat Mureșan.
 
„În condițiile în care unu din cinci tineri din România nu are un loc de muncă, să readuci la conducerea instituției responsabilă de ocuparea tinerilor pe cineva care și-a dovedit în atât de rânduri lipsa de competență în materie arată un dezinteres total al actualului guvern pentru viitorul tinerilor români. Cu oameni precum Cristiana Barbu în Guvern avem garanția că și în anii următori ne vor pleca tinerii din țară. De aceea, solicit Guvernului retragerea Cristianei Barbu de la conducerea ANOFM și numirea unui nou director în baza unui concurs transparent”, a încheiat acesta.

Cristiana Barbu a fost readusă la conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, joi seara, de către premierul Sorin Grindeanu, după ce acesta l-a demis pe șeful ANOFM, Marcel Miclău, numit în funcție în august de Guvernul Cioloș.

Mandatul Cristianei Barbu a expirat în mai 2016, iar Guvernul Cioloș a anunțat că dorește să schimbe mecanismul de numire în funcție, pentru a elimina criteriile politice și a introduce criterii de performanță.

Procedura de numire a președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a fost schimbată, pe 19 mai, printr-un document semnat de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, fiind eliminate numirile politice, iar candidaților li se solicită performanțe și experiență profesională, potrivit News.ro.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) preciza că în cadrul procesului de selecție a președintelui ANOFM se va ține cont de nivelul studiilor, vechimea în specialitatea studiilor, experiența managerială și profesională în domeniu. O altă condiție va fi ca viitorul președinte ANOFM să nu fi deținut mai mult de un mandat în această funcție.

Documentul semnat de ministrul Dragoș Pîslaru cuprinde și detalii referitoare la îndrumarea Consiliului de Administrație al ANOFM și al președintelui instituției în elaborarea planului de management. Va fi obligatoriu ca acest plan să cuprindă și analiza privind piața muncii din România, constrângerile și oportunitățile ANOFM, viziunea și obiectivele (pe termen lung și pe termen scurt), măsurile și programele propuse plus un calendar de implementare, potrivit sursei citate.

În urma modificărilor, a fost adus în fruntea instituției Marcel-Dumitru Miclău, pentru un mandat de 4 ani, revocat, joi seara, de către premierul Sorin Grindeanu și înlocuit cu fostul președinte, Cristiana Barbu.

Cristianei Barbu a condus ANOFM și între 2012 și 2016, fiind numită atunci de Guvernul Ponta. Cristina Barbu este mama fostului parlamentar PSD Cătălina Ștefănescu. Anterior, Barbu a condus Agenția Judeațeană de Șomaj Vâlcea.

Președintele ANOFM este numit prin ordin al prim-ministrului, la propunerea ministrului Muncii, mandatul fiind de patru ani, dar putând fi reînnoit. Mandatul președintelui încetează prin demisie, prin revocare la propunerea ministrului sau prin deces.