Treizeci de tineri din ONG-uri au creat prima rețea de "Promotori pentru democrație europeană". Ce își propun aceștia: să fie bine informați cu privire la temele și oportunitățile europene și, la rândul lor, să îi poată informa pe alții.

Vineri, 27 noiembrie, Biroul de Informare al Parlamentului European prezintă rezultatele proiectului "Promotori pentru democraţie europeană", pe care l-a iniţiat și l-a desfășurat în perioada mai – decembrie 2015, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Asociaţia Pro Democraţia şi Group of the European Youth for Change.

În cadrul evenimentului, organizatorii vor prezenta obiectivele şi rezultatele obţinute în proiect, prin prisma participanţilor, şi a acţiunilor de comunicare organizate de aceştia.

În plus, evenimentul creează prilej de dialog cu europarlamentari, despre programele şi acţiunile iniţiate de PE, menite să sprijine tinerii în contextul socio-economic actual.

Prin intermediul acestui proiect, Biroul de Informare al Parlamentului European şi-a propus crearea unei reţele de Promotori pentru democraţie europeană, prin selectarea unui număr de 30 de tineri, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de tineret, care au participat într-o primă etapă, în perioada 1-3 iulie 2015, la o sesiune intensivă de workshop-uri pe teme europene.

Aceasta a avut ca scop informarea participanţilor cu privire la procedurile legislative şi funcţionarea instituţiilor Uniunii Europene şi a democraţiei parlamentare, dar şi dezvoltarea competenţelor necesare diseminării ulterioare a acestor informaţii în rândul colegilor lor de generaţie.

Astfel, în lunile septembrie şi octombrie, participanţii la proiect au organizat propriile acţiuni de comunicare la nivelul comunităţilor din care fac parte, contribuind la o mai bună informare a tinerilor din mai multe judeţe ale ţării cu privire la valorile democratice europene, beneficiile statutului de cetăţean al Uniunii Europene, dar şi în privinţa rolului şi modului de funcţionare ale Parlamentului European, ca pilon al democraţiei parlamentare europene.

 

Agenda evenimentului poate fi consultată aici. 

Mai multe informații despre proiect, aici.

Câteva dintre evenimentele organizate de tinerii selectați prin proiect: 

  • 3-17 septembrie, Concurs "Tinerii europeni merită", Promotor organizator: Ramona Chivu, Group of the European Youth for Change
  • 5 octombrie, Reprezentaţie de tip teatru forum cu tema "Drepturile omului, hărțuire în școală, hărțuire pe internet", Promotor organizator: Cristian Bănulescu, Asociaţia Tineri pentru Europa de Mâine, Targovişte. Locaţie: Liceul Tehnologic "Pucioasa"
  • 7 octombrie, Workshop "Europarlamentar pentru o zi", Promotor organizator: Ştefan Popa, Asociaţia E Class, Moineşti. 
  • 14 septembrie, Gala de premiere "Internship pentru TINEri", workshop despre valorile Uniunii Europene, Promotor organizator: Denisa-Ligia Matei, Consiliul Judeţean al Elevilor din Sălaj.