El spune că nu are o normă juridică pentru a da numele firmelor ce practică dublul standard la alimente. Mihai Tudose cere cadru legislativ pentru a afla românii ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a doua și ”să-i tratăm și noi ca atare”.
Ministerul Agriculturii a început să analizeze cum ar putea trata subiectul diferențelor de calitate dintre alimentele vândute în magazinele din estul Europei și cele comercializate în vest.
Autoritățile din Ungaria s-au adăugat vocilor tot mai numeroase din estul Europei care susțin că produsele vândute pe piețele din regiune sunt inferioare celor comercializate în Europa de Vest sub aceleași branduri, scrie EurActiv.com.
Comisia Europeană a lansat oficial o procedură de infringement împotriva României cu privire la legislația care obligă marii comercianți să vândă cel puțin 51% din produsele alimentare din producție internă.
La final de mandat, ministrul agriculturii Achim Irimescu a anunțat că s-au efectuat plăți către fermierii români în valoare record de peste 4 miliarde de euro în perioada noiembrie 2015-decembrie 2016.
Comisia Europeană nu este de acord cu legea de comercializare a produselor alimentare care prevede ca minimum 51% din bunurile prezente pe rafturile supermarketurilor să fie fabricate în România.
Pe lista obiectivelor bifate de ministrul Agriculturii Achim Irimescu se află absorbția record de 3,8 miliarde euro într-un singur an, simplificarea procedurilor din programele europene și deschiderea piețelor pentru exportul produselor românești.
După ce au reclamat legea la Comisia Europeană, retailerii susțin că poziția Bruxelles-ului privind legislația românească în domeniul comercializării produselor alimentare arată necesitatea revizuirii actului normativ adoptat de Parlament în iunie.
Ministrul Agriculturii a ajuns într-un magazin, unde a constatat cu suprindere că sunt foarte multe produse poloneze și din alte țări, dar aproape nimic din România.
Culturile de porumb și floarea-soarelui au fost afectate de lipsa precipitațiilor în acest an, în schimb producția de grâu, secară, orz și orzoaică a crescut cu 15%, potrivit ministrului agriculturii Achim Irimescu.
România a interzis intrarea în țară a tuturor produselor de origine animală din Ucraina și Republica Moldova, după ce în cele două țări vecine au fost raportate cazuri de pestă porcină africană.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.