Planul european, respectiv planul franco-german de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Priștina, este noul cadru de negociere pentru rezolvarea problemei Kosovo a anunțat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat pentru Bloomberg că Serbia este recunoscătoare Moscovei pentru sprijinul acordat în problema Kosovo, dar Serbia nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei, relatează Beta.
Tensiunile de la frontiera dintre Serbia și Kosovo persistă de mai multe săptămâni. Belgradul se pregătește să-și desfășoare armata "de-a lungul liniei administrative" cu Kosovo.
Albin Kurti avertizează că escaladarea tensiunilor este doar în beneficiul lui Putin, în timp ce etnicii sârbi ridică baricade pe drumurile din nordul țării.
Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat că răspunsul comun al Serbiei și Republicii Srpska la presiunile împotriva poporului sârb din Kosovo și Bosnia și Herțegovina (BiH) trebuie să fie unitatea poporului sârb.
Kosovo vrea ca 10.000 de sârbi care trăiesc pe teritoriul său să conducă vehicule cu plăcuțe de înmatriculare "kosovare". Belgradul refuză, UE cere Priștinei să dea înapoi.
Cancelarul austriac Karl Nehammer dorește să pună capăt politicii care permite solicitanților de azil să aleagă statele membre în care să depună solicitarea de azil. În acest scop, el formează o alianță cu Serbia și Ungaria.
O propunere recentă franco-germană pentru un nou cadru de dialog între Kosovo și Serbia, consultată de EURACTIV, arată, pe baza interpretărilor textului, cât de puțină sinergie există între cele două părți pentru a rezolva problema.
"Serbia se grăbește să reducă dependența energetică de Rusia, iar sancțiunile impuse Moscovei obligă Belgradul să facă planuri de reducere a achizițiilor de petrol și gaze naturale de la partenerul tradițional", spune președintele sârb, potrivit FT.
Bruxelles-ul face presiuni asupra președintelui Aleksandar Vucic pentru a-l îndemna să-și aleagă mai clar direcția. Angajată în procesul de aderare la UE, Serbia ar putea fi obligată să aplice sancțiuni împotriva aliatului său rus.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.