Uniunea Europeană se așteaptă ca Serbia să adere în viitor, dar Belgradul și Priștina trebuie să își normalizeze relațiile, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale oficiale în Serbia.
Potrivit autorităților kosovare, la sfârșitul asediului care a provocat moartea a trei atacatori și a unui ofițer de poliție, câțiva dintre cei aproximativ 30 de bărbați înarmați ar fi fugit în Serbia, relatează Euronews.
”Prin recunoașterea Kosovo, Ucraina va pierde imediat totul", a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, după informații potrivit cărora Kievul ar analiza posibilitatea deschiderii unui birou de legătură la Priștina și recunoașterea Kosovo.
Liderii Serbiei și Kosovo nu au reușit să ajungă la un acord, la reuniunea mediată joi de UE la Bruxelles, cu privire la eforturile de a pune capăt săptămânilor de violență în zonele majoritar sârbe din nordul Kosovo.
Ca reacție la cele două atacuri din 3 și 5 mai care au ucis șaptesprezece persoane, zeci de mii de sârbi au demonstrat luni la Belgrad și în alte câteva orașe, acuzându-l pe șeful statului că menține o atmosferă de violență în țară, scrie Le Monde.
Premierul kosovar, Albin Kurti, reiterează faptul că relațiile cu Belgradul trebuie normalizate, dar pentru aceasta este nevoie de recunoaștere reciprocă, relatează BETA.
Președintele sârb, Aleksandar Vucici, a promis să nu recunoască niciodată Kosovo, după ce a refuzat să semneze un pact promovat de UE care urmărea normalizarea relațiilor dintre cei doi foști inamici.
Negociat de luni de zile, documentul, care prevede în special recunoașterea integrității teritoriale a fostei provincii sârbe, necesită noi discuții sensibile pentru implementare.
Kosovo și Serbia își propun să încheie un acord privind normalizarea relațiilor "în acest an", a declarat prim-ministrul kosovar Albin Kurti pentru EURACTIV.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.