În mod normal, summit-ul UE se desfășoară conform unor reguli bine stabilite. Prezența primarului din estul Alepului a schimbat acest lucru, liderii europenii fiind profund mișcați. Și cu toate acestea, summitul de joi a fost unul al neputinței.
Un nou acord de încetare a focului a fost încheiat la Alep, la câteva ore după eșecul primului, iar evacuarea civililor și insurgenților a început joi. Liderii UE reuniți la Bruxelles vor proceda ca de obicei: vor condamna atrocitățile. Și atât!
Trupele lui Assad sunt pe cale să recâștige controlul asupra Alep, dar încercările prin care au trecut civilii prinși între cele două tabere sunt de neimaginat. Reacția firavă a comunității internaționale transformă Alepul într-o nouă Srebrenița.
Liderul de la Kremlin vrea să facă, din nou, Rusia puternică. Iar pentru asta e dispus să schimbe prin forță frontierele. Vladimir Putin pune, astfel, sub semnul întrebării întreaga ordine mondială de după 1945.
Statele Unite și Rusia nu au reușit să ajungă, luni, la un acord privind Siria în cadrul negocierilor în marja summitului G20 de la Hangzhou, din Estul Chinei, din cauza divergențelor persistente, a afirmat un diplomat american, citat de AFP.
ONU a acordat contracte în valoare de zeci de milioane de dolari pentru persoanele apropiate președintelui sirian Bashar al-Assad, ca parte a unui program de ajutor despre care experții cred că este tot mai mult la mâna guvernului de la Damasc.
Mai mulți diplomați americani au criticat politica privind Siria a președintelui Barack Obama. Potrivit presei americane, aceștia doresc bombardarea zonelor controlate de regimul președintelui Bashar al-Assad.
Gruparea Statul Islamic se confruntă cu o creștere a dezertărilor, mai ales în rândurile jihadiștilor occidentali, relatează AFP, citat de Agerpres. Iar cum sunt învinși în Siria și Irak, ar putea să pregătească noi atacuri în Occident.
Președintele Bashar al-Assad vrea să obțină o confirmare a legitimității guvernării sale, dar alegerile sunt criticate atât de opoziție, cât și de statele occidentale. În același timp, o nouă rundă de negocieri de pace stă să înceapă.
#PanamaPapers este cea mai mare scurgere de documente din istorie. 11 milioane mai precis, totalizând peste 2TB de date au fost furnizate Sueddeutsche Zeitung, care a lucrat apoi cu jurnaliști din aproape 80 de țări.
Cele mai mari orașe ale Turciei, Ankara și Istanbul, au fost lovite în ultimul timp de un val de atentate. Turcii se tem atât de ISIS, cât și de militanții kurzi, iar șanse pentru o încheiere a violențelor nu se întrevăd prea curând.
Turcia l-a identificat pe autorul atentatului de la Ankara, în care și-au pierdut viața 28 de persoane, ca fiind membru al organizației kurde YPG din Siria, a anunțat premierul Ahmet Davutoglu. Mai multe persoane au fost reținute.
Din motive ostensibile, schimburile economice ale României cu Japonia, precedente celui de-al Doilea Război Mondial au fost ignorate de istorici, până în ultimul deceniu al veacului trecut, scrie dr Radu Șerban.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.