Curtea Constituțională a României a respins miercuri sesizările USR cu privire la numirile lui Bogdan Licu și Iulia Scântei în funcțiile de judecător la CCR, informează Agerpres.
Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis marți seara că a luat act de declarațiile politice rostite în Parlament și în care a fost invocat Serviciul în contextul numirilor de la Curtea Constituțională a României.
Senatul și Camera Deputaților au trimis marți noi judecători la Curtea Constituțională, după ce pe 10 iunie le expiră mandatele a trei dintre ei, printre care și al președintelui Curții, Valer Dorneanu.
Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de numire a lui Bogdan Licu în postul de adjunct al procurorului general, în pofida avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, l-a propus luni pe Bogdan Licu pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. Tot luni, Predoiu a propus-o pe Maria Magdalena Militaru în funcția de adjunct al procurorului general.
Bogdan Licu, unicul candidat pentru funcția de prim-adjunct al Parchetului General, a explicat că nu a candidat pentru șefia instituției, deoarece nu a vrut să-i afecteze imaginea, în condițiile în care e acuzat de plagiat.
Procurorul general interimar a afirmat luni că Inspectoratul pentru Situații de Urgență era obligat să pună la dispoziția anchetatorilor înregistrarea publicată recent de Libertatea cu primul echipaj al ISU care a ajuns la clubul Colectiv.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, face marți nouă încercare - a șaptea - de numire a procurorului Adina Florea la șefia Secției de anchetare a magistraților, în contextul unei revolte a unei părți a membrilor CSM.
Șefa CSM a anunțat marți că a decis să sesizeze CCR cu un conflict juridic de natură constituțională față de acțiunile ministrului justiției, Ana Birchall.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.