De la 1 ianuarie, Marea Britanie devine un stat terț pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, întrerupând relații sudate în ani de apartenență la blocul comunitar.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat miercuri cele trei tratate care vor reglementa începând de la 1 ianuarie 2021, relațiile dintre UE și Regatul Unit.
Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns joi la un acord comercial și de colaborare în domeniul securității cu doar o săptămână înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.
Un ministru britanic apreciază că șansele ca UE și Regatul Unit să ajungă la un acord sunt mai mici de 50%, în timp ce Parlamentul European spune că nu-l va aproba dacă acesta nu e gata până duminică.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și prim-ministrul britanic Boris Johnson au transmis duminică, după o convorbire prin telefon, că discuțiile între cele două părți privind acordul comercial post-Brexit vor continua.
Premierul britanic Boris Johnson și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează dă discute la telefon duminică, la miezul zilei, pentru o concluzie asupra negocierilor comerciale post-Brexit.
Deși va continua să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord reciproc avantajos cu Regatul Unit, Comisia Europeană se pregătește și pentru un eventual eșec în negocierile cu Londra.
Premierul britanic și șefa Comisiei Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre viitoarele relații dintre UE și Londra. Pozițiile celor două părți rămân însă prea depărtate și cei doi lideri și-au mai dat un termen până duminică.
Camera Comunelor a adoptat luni seară controversatul proiect de lege care încalcă Tratatul Brexit, după ce, în cursul după-amiezii, Londra se declarase dispusă să renunțe ulterior la clauzele care au declanșat o nouă criză în relația cu UE.
Regatul Unit și Canada au convenit sâmbătă un acord comercial post-Brexit provizoriu care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 și va reproduce pe o bază bilaterală acordul de care Regatul Unit a beneficiat până în prezent ca țară membră a UE.
Cât de digitale vor fi investițiile în agricultură și în dezvoltarea rurală în ultimii ani? O înrebare la care condițiile pandemiei par să forțeze acțiunea urgentă. O întrebare la care Comisia Europeană răspunde și prin finanțări concrete.