Înaintea Consiliului JAI de joi de la Luxemburg, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a reafirmat că România e pregătită să adere la Schengen și cu granițele terestre.
Ministrul de Interne e convins că, la Consiliul JAI de joi, România va primi semnalele privind perspectiva unei decizii în ceea ce privește aderarea la Schengen cu frontierele terestre până la finalul anului 2024.
Controalele care au fost reinstituite la toate frontierele germane și exemplul diferit al României, care duce propria bătălie și „visează la integrarea deplină în Tratatul Schengen.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat joi că acum "stăm bine" în ceea ce privește discuțiile despre aderarea terestră la Schengen, dar "să vedem în lunile următoare care va fi decizia".
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri o nouă reacție pe "țopăiala" din Coaliție pe tema alegerilor prezidențiale, anunțând că invită toate partidele la discuții pentru a stabili datele celor două tururi.
Nimeni nu mai poate contesta faptul că România își protejează "foarte bine" frontiera națională și pe cea a Uniunii, spune ministrul de Interne Cătălin Predoiu, optimist că intrarea cu frontiera terestră în Schengen va avea loc în 2024.
După discuțiile de săptămâna trecută de la Sofia cu ministrul bulgar Stoyanov și comisarul european Johansson, ministrul de interne s-a întâlnit marți, la Budapesta, cu ministrul ungar Sándor Pinter, pentru a discuta despre aderarea la Schengen.
Aderarea parțială a României la Spațiul Schengen este rezultatul unui compromis, a declarat marți ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, el adăugând că acum "ar fi greșit să stabilim o dată concretă" pentru aderarea completă a României.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a exclus luni discuții privind aderarea României și Bulgariei cu granițele terestre, înainte de a vedea cum funcționează aderarea cu granițele aeriene și maritime.
Obișnuiți cu stilul său neconvențional, nu trebuie să fie de mirare că președintele argentinian Javier Milei, după o zi intensă plină de întâlniri s-a lăsat dus de val la un post de televiziune din Italia, relatează RAI News.
Uniunea Europeană nu pregătește un „pașaport de carbon” sau alte inițiative prin care să restricționeze libertatea de mișcare a cetățenilor, așa cum s-a vehiculat pe site-uri și publicații din România și din Republica Moldova.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.