Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reiterat marți în plenul PE dorința Ucrainei de a fi membră a Uniunii Europene. Parlamentul European au aprobat marți, cu o largă majoritate, o rezoluție în acest sens.
Parlamentul European va organiza marți o sesiune plenară extraordinară pentru a dezbate și vota o rezoluție pentru susținerea Ucrainei, după ce aceasta a fost invadată de Rusia.
Un summit al liderilor celor 27 de state ale Uniunii Europene va avea loc joi seară la Bruxelles pentru a discuta acțiunile viitoare ale UE în contextul inițiativelor Rusiei împotriva Ucrainei.
Uniunea Europeană a propus marți să se interzică accesul autorităților ruse la piețele și serviciile financiare europene și să fie vizate băncile care finanțează armata rusă și alte operațiuni militare ruse în regiunile separatiste din estul Ucrainei
Președintele Rusiei Vladimir Putin a recunoscut indepedența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, și a cerut armatei ruse să intre în aceste teritorii, după ce acestea au pretins că au suferit agresiuni militare din partea Ucrainei.
Occidentalii nu pot continua să întindă pe termen nedefinit „o ramură de măslin”, în timp ce Rusia amplifică tensiunile de-a lungul frontierei ucrainene, a declarat duminică președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP.
În dezbaterea de miercuri privind relațiile UE-Rusia, securitatea europeană și amenințarea militară rusă la adresa Ucrainei, PE a solicitat un răspuns unit, exprimându-și sprijinul pentru Ucraina.
UE vrea să consolideze legăturile cu statele din Parteneriatul Estic, dar summitul de miercuri de la Bruxelles nu a adus nicio promisiune privind aderarea la UE, dorință exprimată de președinta R. Moldova, Maia Sandu, chiar înainte de reuniune.
Liderii europeni încearcă astăzi să salveze relațiile cu cinci foste republici sovietice din Europa de Est, potențiali parteneri subminați de amestecul Rusiei și de conflictele regionale.
Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, într-o discuție cu alți lideri europeni, necesitatea identificării rapide de soluții eficiente pe termen scurt, deoarece criza energetică actuală va avea efecte serioase la nivelul tuturor țărilor Uniunii.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.
De la Odesa, până la punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe, sunt aproximativ 40 de kilometru, iar taximetriștii percep o taxă de 2000 de hrivne (60 euro) pentru o călătorie până la frontiera cu Moldova.
Ieri, când realizam acest reportaj încă era pace. Astăzi ne-am trezit de la bubuitul obuzelor undeva departe. Se aud de la Cricova, aici unde locuim, iar în acest moment nu știm cine trage.