Eurodeputata Corina Crețu spune că România se află în mare întârziere în atragerea fondurilor europene aferente exercițiului financiar 2021-2027 și a celor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Uniunea Europeană a adoptat de câteva săptămâni politica de coeziune pentru exercițiul financiar 2021-2027, dar România nu va atrage prea curând vreun ban din aceste fonduri, pentru că nu are gata programele operaționale.
Comisia Europeană a aprobat miercuri Proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) ERIC, inițiat de Cehia și Ungaria. ”Laserul de la Măgurele” rămâne în afara proiectului.
Europarlamentarul Corina Crețu consideră că este nevoie de o dezbatere națională pentru a stabili prioritățile și a vedea în ce măsură România își permite să acceseze creditele oferite prin instrumentul UE de relansare economică, de 750 miliarde euro
România nu are un istoric senzațional în materie de absorbție a fondurilor europene, dar tocmai a obținut aproape 80 de miliarde de euro pentru următorii șapte ani, de peste două ori mai mult decât în actualul exercițiu financiar.
Deputații români din Parlamentul European cer Guvernului să facă demersurile necesare pentru a ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene actele legislative incluse în Pachetul Mobilitate I, care afectează interesele transportatorilor din est.
Europarlamentarul Pro România Corina Crețu avertizează că România va pierde o mare parte din fondurile pentru infrastructură alocate din bugetul Uniunii Europene pentru exercițiul financiar ce se încheie în acest an.
Fostul comisar european spune că este nevoie de intrarea rapidă în pâine a unui nou executiv european pentru a fi reluate negocierile asupra viitorului buget al UE.
Estonia a renunțat la poziția de comisar european interimar pe care îl dorea în comisia condusă de Jean Claude Juncker, al cărei mandat se încheie la 31 octombrie.
Un sondaj IMAS la comanda Europa FM arată că președintele Klaus Iohannis e pe primul loc în intențiile de vot, cu aproape 42%. Urmează la mare distanță Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Dan Barna și Viorica Dăncilă.
PSD vrea să câștige alegerile prezidențiale, dar încă nu are un candidat, în timp ce partenerii de Coaliție din ALDE dau semne că vor să rupă alianța pentru că social-democrații nu-l vor pe Călin Popescu Tăriceanu candidat unic.
Cardurile de energie, care reprezintă un sprijin pentru plata facturilor la energie, urmează să fie distribuite de pe 1 februarie populației, iar începând cu 20 februarie oamenii își pot plăti facturile cu acestea.
Propaganda pro-Kremlin pe Facebook se manifestă și prin comentarii identice puse de un număr limitat de utilizatori, așa-zișii "troli”, conform global-focus.eu.
România a adoptat, în luna mai 2021, Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării, însă până acum pașii făcuți pentru implementarea ei sunt timizi.